Internacional 09/05/2018

Almenys 15 morts en un suposat atac d'Israel contra una base iraniana a Síria

El rebuig de Trump al pacte nuclear amb l'Iran podria augmentar la tensió entre aquests dos països

Ara
2 min
Un grup de soldats israelians controlen un territori dels Alts del Golan.

BarcelonaUna de les conseqüències de la polèmica decisió de Donald Trump d'abandonar l'acord nuclear amb l'Iran serà, molt probablement, l'augment de la tensió existent entre el país iranià i Israel, obertament enfrontats. Dimarts a la nit la pugna entre aquestes dues forces es va materialitzar en un nou atac en territori sirià: Israel va atacar amb míssils magatzems i plataformes de míssils ubicats al sud-oest de Damasc, suposadament pertanyents a la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Ho ha confirmat l'Observatori Sirià dels Drets Humans, que ha apuntat que almenys 15 persones –entre els quals vuit iranians– han mort com a conseqüència de l'ofensiva. A més, l'agència oficial siriana, SANA, també va informar que les defenses antiaèries sirianes van destruir dos míssils més, suposadament llançats per Israel, que es dirigien a la zona d'Al Kasua, als afores de Damasc. Segons l'agència, almenys dues persones van resultar ferides com a conseqüència de l'explosió causada per la reducció dels míssils.

En els últims mesos, Israel ha protagonitzat diversos atacs contra bases iranianes a Síria. A principis d'abril, per exemple, va bombardejar –suposadament– l'aeroport militar T4 a Homs. Malgrat això, les autoritats de Tel Aviv no solen reconèixer la seva participació en aquestes accions; sí que ho fan, però, el règim sirià o les autoritats iranianes, que critiquen durament les accions del seu "enemic".

Mentrestant, i davant la decisió de Trump de dimarts –Israel ha mostrat des de sempre el seu suport a abandonar el tracte nuclear–, l'exèrcit israelià va anunciar que el país està en "alerta alta" per la possibilitat que es produeixi un atac iranià contra els alts del Golan, territori sirià ocupat i annexionat per Israel el 1981.

Netanyahu es reuneix amb Putin

A tot això, aquest dimecres el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha viatjat a Rússia per reunir-se amb Vladímir Putin per abordar la crisi de Síria i la situació de l'acord nuclear amb l'Iran després de la sortida dels Estats Units.

Putin i Netanyahu durant la trobada d'aquest dimecres.

Les postures dels dos líders són suposadament oposades: mentre que el Kremlin ha apostat sempre per mantenir el pacte nuclear amb l'Iran, Israel ha sigut el país que més ha pressionat els nord-americans perquè acabessin abandonant l'acord.

A més, en la guerra siriana, Rússia és aliat del règim sirià i també de l'Iran, el principal enemic de Tel Aviv.

stats