Internacional 30/03/2014

Desfeta socialista i avanç històric del Front Nacional a les municipals franceses

El primer ministre atribueix la severa derrota a les "reformes sense precedents" del govern d'Hollande

Ara
3 min
Els sondejos certifiquen la desfeta de l'esquerra a les eleccions franceses / EFE

BarcelonaEl Partit Socialista (PS) francès ha rebut aquest diumenge un dur càstig a les eleccions municipals, la primera cita electoral des de l'arribada de François Hollande a la presidència, encara que va aconseguir conservar l'Ajuntament de París i la franco-espanyola Anne Hidalgo es convertirà en la primera alcaldessa de la capital. A la capital de la Catalunya Nord, l'actual alcalde ha conservat l'ajuntament i ha evitat la victòria del Front Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Jean-Marc Ayrault, primer ministre -almenys fins l'imminent canvi de govern que s'espera anunciï dilluns Hollande- ha reconegut la derrota amb una lectura en clau nacional, motivada per les "reformes sense precedents" dels seus dos anys de govern, que requereixen "coratge" abans que "donin els seus fruits". "El missatge és clar. Ha de ser plenament entès", ha dit Ayrault, qui ha assumit la seva part de culpa en una "responsabilitat col·lectiva" marcada pel "significatiu desafecte" dels que van donar el seu vot als socialistes en les eleccions presidencials i legislatives de 2012.

Els comicis municipals, celebrats a dues voltes avui i diumenge passat i marcats per una abstenció històrica de prop del 38,5%, han deixat un balanç molt favorable per al centredreta, que recupera el terreny perdut el 2008, i un resultat històric per l'ultradretà Front Nacional (FN) . El centredreta hauria aconseguit el 45,1 per cent dels vots, l'esquerra el 40,5%, l'extrema dreta el 6,85 i l'extrema esquerra el 0,06%, segons els resultats del Ministeri de l'Interior , encara no definitius.

Cap a la dreta

Deu ciutats de més de 100.000 habitants passaran de l'esquerra a la dreta, igual que 40 municipis de 30.000 a 100.000 residents. A més, la Unió per un Moviment Popular (UMP), primer partit de l'oposició i aliat a les urnes amb els centristes del MoDem i de l'UDI, ha aconseguir arrabassar-li al PS 105 localitats de més de 9.000 censats.

Els conservadors mantenen el poder a Marsella, segona ciutat del país, i s'han imposat en municipis com Angers, Quimper, Sant- Etienne, Angers, Reims o Tolosa. El president del partit, Jean-François Copé, ha assegurat que els resultats representen "un gran càstig per a l'esquerra" i ha exigit al govern socialista un canvi en la política fiscal , educativa i penal.

Resultat històric de l'FN

Les estimacions, a falta de resultats oficials, també auguren un bon resultat per al partit de lidera Marine Le Pen, que no controlava cap dels 36.600 municipis de França i que podria imposar-se en una quinzena d'ajuntaments. Els candidats de l'extrema dreta regiran, almenys, les alcaldies de Béziers, Fréjus, Hayange, Beaucaire, Villers- Cotterêt, que se sumen al feu del partit a la conca minera de Hénin -Beaumont, consolidada ja en la primera volta. A més, l'FN ha aconseguit la victòria parcial en un barri de Marsella de 150.000 habitants. "Des d'ara caldrà comptar amb una tercera gran força política al nostre país", ha declarat Le Pen, que aspira a aconseguir 1.200 regidors.

Desfeta socialista

El Partit Socialista, que va encaixar un revés històric, ha salvat l'honor en conservar l'alcaldia de París, que controla des de fa tretze anys i on Hidalgo ha confirmat la seva condició de favorita en imposar-se amb el 54,5 % dels vots, enfront de Nathalie Kosciusko - Morizet, exministra de Nicolas Sarkozy. A més, el PS ha revalidat inesperadament Estrasburg i ha aconseguit Avinyó, que podia bascular cap al Front Nacional. Però la seva derrota global ha estat majúscula, potser la més àmplia de la seva història democràtica a les municipals.

La impopularitat d'Hollande, el cap de l'Estat menys apreciat des de la fundació de la V República el 1958, l'estancament de l'economia, l'avanç de l'atur i el recent gir neoliberal del president, que l'acosten als postulats de Brussel·les i l'allunyen de els votants d'esquerra, són alguns dels motius que expliquen el resultat electoral . Ségolène Royal, exministra, excandidata presidencial i exparella d'Hollande ha afirmat que la votació "és una advertència molt seriosa que cal prendre en compte". "Cal canviar de ritme", ha dit Royal.

stats