Internacional 10/09/2019

Aquests són els noms i els càrrecs de la nova Comissió Europea

La presidenta de la CE, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha presentat el nou equip de govern

Ara
2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dimarts a Brussel·les.

BarcelonaLa nova presidenta de la Comissió Europea (CE), l'alemanya Ursula von der Leyen, ha presentat aquest dimarts el nou equip de govern de la CE. És el primer executiu comunitari paritari, amb 13 dones i 14 homes, i presidit per una dona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests són els noms de la nova Comissió Europea, el govern d'Europa:

Aquestes són els noms de la nova Comissió Europea

Vicepresidències executives

L'holandès Frans Timmermans, del grup socialdemòcrata, serà vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu i gestionarà la política d'Acció Climàtica, també amb els comissaris d'Agricultura, Salut, Transport, Energia, Cohesió i Reformes, i Medi Ambient i Oceans. "Després d'aquest nomenament hi ha el compromís de convertir-nos en el primer continent neutre en clima", ha assegurat Von der Leyen sobre el paper de Timmermans.

La danesa Margrethe Vestager, del grup liberal, serà vicepresidenta executiva per a una Europa adaptada a l'era digital i comissària de Competència. Treballarà juntament amb els comissaris de Mercat Interior, Innovació i Joventut, Transport, Energia, Ocupació, Sanitat i Justícia. "Hem d'adaptar el nostre mercat únic a l'era digital, obtenir el màxim profit de la intel·ligència artificial i les macrodades, millorar en l'àmbit de la ciberseguretat i treballar de valent per la nostra sobirania tecnològica", ha destacat Von der Leyen

Valdis Dombrovskis, de Letònia i membre del grup popular, va ser primer ministre de Letònia i ara serà el vicepresident executiu per a una economia en pro de les persones i comissari de Serveis Financers. Treballarà al costat dels comissaris d'Ocupació, Mercat Interior, Innovació i Joventut, Cohesió i Reformes, Economia i Comerç. Sobre la seva cartera, Von der Leyen ha assenyalat que tindrà una importància especial davant la doble transició que afronta Europa: la climàtica i la digital.

Vicepresidències

L'espanyol Josep Borrell serà alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior. Com a cap de la diplomàcia comunitària, Borrell gestionarà àmbits com les associacions internacionals, la política d'ampliació, la gestió de crisis i l'ajuda humanitària. Von der Leyen ha apuntat que també tindrà un "important repte" pel que fa a la relació de la UE amb l'Àfrica.

La croata Dubravka Suica serà la vicepresidenta per a la Democràcia i la Demografia. És membre de la Unió Democràtica Croata, de centredreta, i exmembre del Parlament nacional. Va ser alcaldessa de Dubrovnik entre el 2001 i el 2009. Compleix el seu tercer mandat com a eurodiputada. Von der Leyen vol que la seva comissió abordi les causes del descontentament i la frustració amb el projecte europeu, entre les quals ha citat el canvi demogràfic.

De la República Txeca, Vera Jourová serà la vicepresidenta per als Valors i la Transparència. Excomissària de Justícia, liderarà el treball sobre defensa de l'estat de dret, important en la legislatura anterior per les tensions amb Polònia i Hongria.

Maros Sefcovic, d'Eslovàquia i del grup socialdemòcrata: serà el vicepresident per a Relacions Interinstitucionals. Sefcovic repeteix com a vicepresident, en aquesta ocasió dedicat a gestionar la relació amb la resta d'institucions europees.

El grec Margaritis Schinas serà el vicepresident per a la Protecció de l'Estil de Vida Europeu. L'exportaveu en cap de la Comissió salta a una vicepresidència nova, que inclourà la gestió de la política migratòria. És del grup dels populars.

Comissaris

L'austríac Johannes Hahn, del grup popular, serà el comissari de Pressupost i Administració. És la seva tercera legislatura i, després de portar les carteres de Política Regional (2010-2014) i Política de Veïnatge i Ampliació (2014-2019), es dedicarà a aquesta cartera a pocs mesos que la Unió Europea entri de ple en la negociació del seu futur pressupost pluriennal per al període entre 2021 i 2027.

El belga Didier Reynders, dels liberals, serà el comissari de Justícia. Veterà en les més altes esferes de la política de Bèlgica, ha estat ministre de Finances, d'Afers Exteriors i Europeus i de Defensa. Ara haurà de fer front a l'avaluació de l'euroordre i tindrà competències sobre la matèria d'estat de dret, que anteriorment era competència d'una vicepresidència.

La búlgara Mariya Gabriel, del grup popular, serà la comissària d'Innovació i Joventut.

Psicòloga clínica de formació, Stella Kyriakides, de Xipre, portarà la cartera de Salut després de molts anys d'experiència en aquest sector, especialment en la prevenció del càncer.

Diplomàtic eslovè i exdirector de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, Janez Lenarcic serà el comissari de Gestió de Crisi. Del grup dels liberals, també havia estat secretari d'estat d'Afers Europeus en dues ocasions.

La comissaria d'Energia quedarà a càrrec de Kadri Simson, d'Estònia. Simson ha estat diputada durant molts anys al Parlament estonià i també ministra d'Afers Econòmics i Infraestructures, experiència que aplicarà a la cartera energètica.

Al comissariat d'Associacions Internacionals, clau en les relacions d'Europa amb el seu entorn, segons la presidenta, hi serà la finlandesa Jutta Urplainen.

La comissària del Mercat Interior serà la francesa Sylvie Goulard, del grup liberal. És una "europea convençuda i entregada", així l'ha definida Von der Leyen.

László Trócsányi, d'Hongria, serà el comissari de Veïnatge i Ampliació. Del grup popular, Trócsányi va ser ministre de Justícia hongarès amb Viktor Orbán. Ara tindrà la cartera d'Ampliació en un període clau en les negociacions d'adhesió a la UE per als països candidats dels Balcans Occidentals, com Albània, Bòsnia, Macedònia del Nord o Sèrbia.

Phil Hogan, d'Irlanda, serà el comissari de Comerç. Segons la presidenta de la CE, ho fa en un moment molt important, per les tensions transatlàntiques, encara molt presents, i a l'espera de la negociació de la futura relació comercial amb el Regne Unit quan el país surti de la Unió Europea.

L'italià Paolo Gentiloni, ex primer ministre del país transalpí, serà l'encarregat de la cartera d'Economia, una senyal del canvi de to en les relacions entre Brussel·les i Roma després de l'enfrontament per l'incompliment del país dels seus objectius fiscals i el seu deute.

Virginijus Sinkevicius, de Lituània, serà el comissari de Medi Ambient i Oceans. Von der Leyen ha destacat que la seva figura –ministre d'Economia del seu país amb 28 anys– mostra que Europa "està preparada per passar responsabilitats a la generació més jove".

Des de Luxemburg, Nicolas Schmit serà al capdavant de la cartera d'Ocupació. Va ser primer ministre al seu país i aportarà "experiència".

Helena Dalli, de Malta, serà la comissària d'Igualtat. Al seu país és ministra de Diàleg Social, Consumidors i Llibertats Civils.

El polonès Janusz Wojciechowski serà el comissari d'Agricultura. És un veterà eurodiputat i vicepresident de la Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu.

La portuguesa Elisa Ferreira, vicegovernadora del Banc de Portugal i exministra de Planificació i Medi Ambient, es farà càrrec de la cartera de Cohesió i Reformes.

Després de ser ministra en cinc carteres diferents a Romania, Rovana Plumb serà la comissària de la CE de Transport.

Per la seva banda, l'exministra de Salut i també d'Ocupació de Suècia Yiva Johansson es farà càrrec de la comissió de l'Interior, que, per exemple, porta temes com el terrorisme, l'asil o la immigració.

stats