Internacional 31/01/2016

Atemptat amb bomba en una mesquita xiïta de Damasc en plenes negociacions sobre Síria

Els representants de l'oposició fixen les seves prioritats en arribar a Ginebra: alliberament de dones i menors presos, fi dels bombardejos sobre civils i aixecament dels setges que maten la població de fam

Cristina Mas
3 min
Els mitjans entrevisten el portaveu de l'oposició en arribar a Ginebra. FABRICE COFFRINI / AFP

BarcelonaUn doble atemptat amb bomba ha matat almenys 30 persones i n'ha ferit 40 més a prop d'un lloc sant venerat pels xiïtes al sud de Damasc, segons ha informat el ministeri de l'Interior. Daesh (acrònim àrab d'Estat Islàmic) ha reivindicat l'atac, el segon que pateix la mesquita de Zaynab, després del doble atemptat suïcida de febrer de 2015, on van morir quatre persones. Pocs dies després un autobús que transportava peregrins al lloc sant va ser atacat pel Front al-Nusra, amb el resultat de nou morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesquita de Zaynab està situada en un districte del sud de la capital siriana. Segons la tradició xiïta, acull la tomba de Zaynab, filla d'Alí i néta de Mahoma. Per als sunnites, l'autèntica tomba és a la mesquita del mateix nom al Caire. Zaynab era un centre d'estudis religiosos xiïta i el destí de grans peregrinacions arreu del món musulmà des dels anys 80.

Procés diplòmatic

Mentrestant, a Ginebra continuen les converses sota els auspicis de l'ONU, totalment alienes a la realitat sobre el terreny, impulsades pels Estats Units i Rússia, amb la participació de les potències regionals més implicades en el conflicte (Turquia, l'Iran i l'Aràbia Saudita) i també dels representants del règim i d'un sector de l'oposició, anomenat Alt Comitè Negociador, que reuneix diversos grups i està encapçalat per antics oficials del règim sirià que van desertar. El Front al-Nusra, filial siriana d'Al-Qaida i principal grup armat dels rebels, no participa a les converses. Tampoc hi han estat convidats els kurds del PYD, la branca siriana del Partit dels Treballadors del Kurdistan, que han establert una autonomia 'de facto' al nord del país.

El portaveu de l'Alt Comitè Negociador, Salim Muslet, ha reiterat en arribar a Ginebra les seves demandes –la fi dels bombardejos i dels setges imposats per les tropes d'Al-Assad, que han causat una crisi humanitària, tot i que no les ha plantejat com a precondicions per obrir el diàleg directe amb el règim. Els opositors es reuniran aquest diumenge amb l'enviat especial de l'ONU, Staffan de Mistura, que divendres es va entrevistar amb els delegats del govern de Damasc.

"Sempre som optimistes, però el problema és que a Síria ens enfrontem a una dictadura: si volgués arribar a un acord no hauríem vist tots aquests crims, totes aquestes massacres a Síria", ha denunciat Muslet. Però el cap de l'Alt Comitè, Riad Hijab (ex primer ministre sirià que va desertar un any després de l'esclat de la revolució), no és a Ginebra i ha dit que la presència dels opositors a les converses "serà injustificable si el règim continua perpetrant aquests crims".

Una nena va a l'escola en un carrer del districte de Goutha de Damasc. BASSAM KHABIEH / REUTERS

En el pla de Mistura, les converses, en què els representants del règim i de l'oposició no s'asseuen cara a cara, han de durar sis mesos. Els objectius a curt termini són tres:

  • Un alto el foc generalitzat
  • La distribució d'ajuda humanitària
  • Una acció conjunta contra l'Estat Islàmic

A llarg termini el pla de pau pactat per les potències del Consell de Seguretat de l'ONU estableix la formació d'un govern de transició per arribar a la celebració d'eleccions en un període de 18 mesos. La qüestió clau, però, el futur del dictador sirià Baixar al-Assad, no està sobre la taula.

stats