Atemptat talibà al consolat alemany de l'Afganistan

El moviment insurgent reivindica l'atac i indica que es produeix com a conseqüència del recent bombardeig de "països invasors" a la província de Kunduz 

El consolat alemany de la ciutat de Mazar-e Sharif ha patit un atemptat amb la detonació d'un camió ple d'explosius on viatjava un suïcida talibà. L'atac contra el consolat va començar al voltant de les 23.00 h de dijous, hora local, quan un atacant suïcida es va immolar amb un camió carregat d'explosius, i va acabar unes hores després amb la mort d'un altre insurgent i la detenció d'un tercer que s'havia llançat contra l'edifici. Hi ha almenys 10 víctimes mortals i més de 120 ferits.

Munir Ahmad Farhad, portaveu del governador de la província de Balkh, de la qual Mazar-e Sharif és capital, ha explicat que, a més, dos civils que circulaven en moto van morir per trets de soldats alemanys en "no aturar-se tot i els crits d'avís de les tropes estrangeres"."No van fer cas dels avisos verbals i crits dels militars alemanys". Efectius alemanys, letons, belgues i georgians van disparar contra els atacants.

El ministre d'Afers Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha confirmat només la mort de 6 persones en l'atac. Steinmeier ha reconegut que l'atemptat s'ha perpetrat mentre el Govern alemany decideix la seva implicació futura a l'Afganistan, ja que el mandat del seu exèrcit al país conclou a finals d'aquest any.

Els talibans s'atribueixen l'atemptat

El portaveu talibà Zabihullah Mujahid ha indicat en un comunicat que l'atac s'ha produït pel recent bombardeig de "països invasors" a la província del nord de Kunduz, que va deixar víctimes civils, i ha acusat Alemanya de ser al darrere de "tots els crims" en aquesta zona. Mujahid es refereix als fets de la setmana passada, quan almenys 32 civils van morir en una operació realitzada per les forces afganeses amb suport aeri dels Estats Units contra un grup de talibans que s'havien reunit al nord de la ciutat de Kunduz.

Segons la versió dels insurgents, la major part del consolat va ser destruït en l'atac, i van destacar que a l'interior hi van morir "tots els soldats i empleats, a més d'altra gent". Les seves paraules es contradiuen amb la versió del ministre Steinmeier: "El personal del consolat alemany, alemanys i afganesos, van ser portats a un lloc segur i van resultar il·lesos. Però amb les imatges que hem vist de la destrucció de l'explosió no és sorprenent que l'atac causés la trista notícia de persones mortes i també molts ferits".

12.000 efectius de l'OTAN a la zona

Afganistan viu una situació creixent de violència davant el progrés dels talibans, que en les últimes setmanes han intensificat els combats a almenys 5 de les 34 capitals de província, entre les quals Kunduz. L'OTAN està present al país amb al voltant de 12.000 efectius en tasques d'assessorament a les forces nacionals, i els Estats Units hi mantenen 9.800 soldats.