Ban Ki-moon dóna suport a la proposta de desplegar una missió de l'OSCE i l'ONU a Ucraïna

El secretari general de l'ONU tem que la situació ucraïnesa afecti negativament altres conflictes

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon , ha expressat aquest dijous al president rus, Vladímir Putin, el seu suport a la proposta de desplegar una missió d'observadors de l'ONU i l'Organització de Seguretat i Cooperació Europea (OSCE) a Ucraïna.

"Considero molt raonables les propostes sobre el desplegament a tot el territori d'Ucraïna d'observadors de l'ONU i l'OSCE, que podrien vetllar pel respecte als drets humans", ha dit Ban als periodistes al final de la seva trobada amb Putin.

El mandatari de Nacions Unides també ha mostrat la seva "profunda preocupació" per la presa de les bases ucraïneses a Crimea per part de grups armats que s'identifiquen com les autodefenses de la regió rebel ucraïnesa incorporada a Rússia.

El secretari general de l'ONU ha assegurat que està decebut amb la celebració del polèmic referèndum a Crimea per unir-se a Rússia i ha demanat al president rus esforços per a "un diàleg obert i constructiu entre Moscou i Kíev".

Que la situació d'Ucraïna no afecti la resolució d'altres conflictes

"El meu objectiu ara és evitar l'empitjorament de la situació i no permetre que els esdeveniments afectin negativament la solució d'altres problemes, inclòs el conflicte de l'Iran", ha destacat Ban.

El líder de l'ONU ha recordat a Putin que "els actors com Rússia, la Unió Europea i els Estats Units no han de deixar de parar atenció i oblidar-se dels assumptes que realment preocupen a tothom", com són els conflictes a Síria i la República Centreafricana.

Alhora, ha compartit "la legítima preocupació" de Putin "per la situació de les minories russes a Ucraïna", encara que ha subratllat la necessitat de "garantir els drets humans de tots els ciutadans" d'aquest país.

El secretari general de l'ONU ha arribat a Moscou amb el propòsit d'impulsar negociacions directes entre Rússia i Ucraïna per tal d'apaivagar les tensions entre els dos països.

Aquest divendres es reunirà a Kíev amb el president en funcions ucraïnès, Oleksandr Turxínov, i el primer ministre Arseni Iatseniuk.

La visita de Ban es produeix després que Rússia s'annexionés formalment la península de Crimea dos dies després del referèndum celebrat diumenge, la legalitat del qual ha estat rebutjada per Ucraïna i gran part de la comunitat internacional.

Més continguts de