Berlusconi aprofita la caiguda de Letta per reaparèixer

Ahir va ser una jornada intensa al Palau del Quirinal, la seu de la presidència de la República italiana. El cap d’estat, Giorgio Napolitano, va concloure la primera ronda de consultes amb els principals partits parlamentaris per formar govern després de la renúncia del primer ministre, Enrico Letta. Napolitano no va dir qui és l’home que proposarà per succeir-lo en el càrrec i va afegir que trigarà més del previst a anunciar-lo.

El líder del Partit Democràtic, Matteo Renzi, es va passar la jornada a Florència negociant els futurs ministeris, i a la nit va assistir al partit Inter-Fiorentina. La seva formació va ratificar davant Napolitano el seu oferiment a ocupar el càrrec de primer ministre, però les declaracions de la resta de partits proven que no ho tindrà fàcil.

El Nou Centredreta d’Angelino Alfano, que va trencar amb Silvio Berlusconi quan va forçar la sortida del Poble de la Llibertat del govern, té la clau per a la formació del nou executiu. Alfano es va mostrar obert a un govern de coalició, però va establir diverses condicions, com un marge de 48 hores per negociar els termes de l’acord de govern.

Per la seva banda, Berlusconi va aprofitar la crisi per tornar a l’escena política després de dos mesos de silenci polític i mediàtic, arran de la seva expulsió del Senat, un cop el Tribunal Suprem va ratificar la sentència que l’inhabilita per frau fiscal. Berlusconi va reiterar que el seu partit, Força Itàlia, no donarà suport a un nou executiu i que exercirà una “oposició responsable”. Però l’expresident italià va assegurar que donarà suport a la reforma de la llei electoral, que ell mateix va pactar amb Renzi el mes passat.

Si finalment Renzi és l’home que rep l’encàrrec de Napolitano per formar govern, haurà de negociar amb Alfano i altres formacions centristes, com Elecció Cívica i el grup Populars per Itàlia. Com li va passar a Letta, Renzi té assegurada la investidura al Parlament, on el seu partit té una majoria absoluta de 293 sobre els 316 escons de la cambra. Però al Senat el PD té 107 escons, lluny de la majoria de 161.

Protesta al carrer

El Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo, que va rebutjar participar en les negociacions, va organitzar una concentració davant del Parlament contra la gestió de la crisi de govern. La Lliga Nord tampoc va participar en les converses al·legant que el resultat està decidit.