ITÀLIA

Berlusconi dona llum verda a un govern entre el M5E i la Lliga

El Cavaliere fa un pas enrere per evitar unes noves eleccions

L’ex primer ministre italià Silvio Berlusconi va accedir ahir a fer un pas enrere i a consentir un pacte de govern entre la Lliga, el seu soci en la coalició de centredreta, i el Moviment 5 Estrelles (M5E). El líder de Força Itàlia va anunciar en un comunicat que no posarà cap veto al naixement d’un govern entre les dues forces polítiques, però que no votarà la seva investidura al Parlament italià. La figura de l’ex primer ministre era el principal obstacle per a un acord de govern entre aquestes dues formacions, ja que el M5E havia vetat Berlusconi i la seva formació, aliats de la Lliga. El pas enrere d’ahir a la nit sembla obrir finalment l’oportunitat definitiva per constituir un govern a Itàlia.

“Per la nostra part no hem posat i no posem vetos a ningú, però davant de les perspectives que es dibuixen, no podem donar el nostre consentiment a un govern que comprengui el Moviment 5 Estrelles, que ha demostrat fins i tot en aquestes setmanes no tenir la maduresa política per assumir aquesta responsabilitat”, va assegurar el Cavaliere en un comunicat.

“No em correspon fer vetos”

Berlusconi assegura que no vol ser considerat el responsable d’una tornada precipitada a les urnes, i per això no s’oposarà a un acord entre les dues formacions però tampoc donarà suport a l’eventual executiu. “Si una altra força política de la coalició de centredreta assumeix la responsabilitat de formar un govern amb el M5E, prenem nota pel que fa a l’elecció. Certament no ens correspon a nosaltres imposar vetos o prejudicis”, deia el comunicat. Però si les converses entre les dues formacions no arribessin a bon port, cap podrà utilitzar Força Itàlia “com a pretext davant de la incapacitat per arribar a acords entre forces polítiques diverses”, ha matisat.

El president italià, Sergio Mattarella, va anunciar dilluns, després que fracassés l’última ronda de contactes entre totes les forces polítiques, que era impossible formar govern per la incapacitat dels partits d’arribar a acords per desbloquejar la paràlisi institucional en què es troba el país després de les eleccions del 4 de març. El cap de l’estat va proposar als partits dues opcions: un govern “neutral” que estaria en el càrrec fins a finals de desembre del 2018 mentre s’intentaven tancar pactes, o convocar unes noves eleccions a l’estiu.

La Lliga i el Moviment 5 Estrelles van advocar per tornar a treure les urnes a l’estiu, però aquest dimecres, després de diverses converses, els dos líders van sol·licitar una pròrroga de 24 hores a Mattarella per intentar arribar a un acord. L’oficina de premsa del palau romà del Quirinal, seu de la prefectura de l’estat, va informar que les dues formacions estaven mantenint “un debat dirigit a un possible acord de govern”, de manera que la decisió del president s’endarreria fins divendres.

La Lliga va plantejar llavors un ultimàtum al seu soci de coalició, Silvio Berlusconi, perquè fes un pas enrere, condició irrevocable dels grillini per asseure’s a una taula de negociació. El portaveu del partit a la Cambra dels Diputats, Giancarlo Giorgetti, el nom que havia sonat en les últimes setmanes com a candidat a primer ministre si la Lliga i el M5E arribaven a un pacte, va assegurar en una entrevista que Berlusconi havia de decidir entre abocar el país “a noves eleccions o afavorir un executiu de Salvini i Di Maio”.

A última hora de la tarda, quan el termini extra concedit per Mattarella estava a punt d’expirar, Berlusconi va anunciar la seva decisió i va obrir la via per a la formació d’un eventual govern evitant in extremis la convocatòria anticipada d’eleccions. Una opció, aquesta última, que, com va advertir el cap de l’estat, hauria tingut conseqüències greus i immediates per a l’economia italiana.