Internacional 25/08/2018

La UE acusa Itàlia de xantatge

Els estats membres no arriben a un acord sobre què fer amb els migrants atracats a Catània

Esther Herrera
3 min
La UE acusa Itàlia de xantatge

Brussel·lesEls 150 migrants a bord del 'Diciotti', el vaixell de la guàrdia costanera italiana atracat a Catània des de dilluns, de moment hauran de continuar a l’embarcació. La Unió Europea no va aconseguir arribar a un acord ahir sobre què fer amb els estrangers i Itàlia continua negant-se a deixar-los desembarcar. Mentrestant, Roma amenaça de reduir la seva aportació a la UE si aquesta no distribueix entre diversos estats els 150 migrants i Brussel·les acusa Itàlia de pur xantatge. Tot plegat podria acabar als tribunals: un fiscal de Sicília s’ha traslladat a Roma per interrogar Matteo Salvini i podria obrir una investigació contra el ministre de l’Interior italià per presumpta detenció il·legal de migrants, segons informava ahir el diari britànic 'The Guardian'. La situació dels migrants a bord del 'Diciotti' és cada cop més dramàtica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En concret, el fiscal de la localitat d’Agrigento, a Sicília, hauria començat la investigació perquè Itàlia estaria violant l’article 5 de la Convenció Europea de Drets Humans, que especifica que si els sol·licitants d’asil són detinguts durant més de 48 hores han de ser alliberats immediatament i tenir l’oportunitat de demanar protecció internacional. De fet, la majoria dels migrants del 'Diciotti' procedeixen d’Eritrea i Somàlia i, en conseqüència, podrien obtenir l’estatus de refugiats.

La Comissió Europea va destacar que es tracta d’un “imperatiu humanitari” i que “s’està parlant de la vida de persones”. De fet, fonts d’aquesta institució van assegurar que estan intentant arribar a una solució pactada perquè diversos estats acullin els migrants del 'Diciotti'. Ahir es va fer una reunió tècnica a Brussel·les precisament per tractar la crisi migratòria, però no es va aconseguir cap acord en aquest sentit. L’objectiu de la trobada era abordar una solució a mitjà termini sobre què fer cada cop que un vaixell arriba a les costes d’un país, i així evitar actuar de manera improvisada, com s’està fent en l’actualitat quan hi ha un rescat. La reunió també buscava trobar una possible entesa amb Itàlia de cara a la cimera informal entre caps d’estat i de govern que tindrà lloc al setembre a Àustria i que també se centrarà en la immigració. Però Itàlia va frustrar qualsevol possible avenç amb la seva insistència a resoldre la crisi del 'Diciotti'.

“Europa ha nascut a partir de principis com el de la solidaritat. Si no és capaç de repartir 170 migrants, aleshores tenim un problema seriós”, va declarar ahir Luigi Di Maio, vicepresident italià i líder del Moviment 5 Estrelles, que forma govern amb la xenòfoba Lliga, del controvertit Matteo Salvini. El dia anterior Di Maio havia amenaçat de reduir l’aportació d’Itàlia a la Unió Europea si aquesta no trobava una solució per al 'Diciotti'. Les seves paraules exactes van ser: “Si de la reunió [de la UE] no en surt cap acord per al repartiment dels migrants del 'Diciotti', el Moviment 5 Estrelles no estarà disposat a continuar contribuint a la UE amb 20.000 milions d’euros a l’any”.

El portaveu de la Comissió Europea, Alexander Winterstein, va contestar ahir a Di Maio, i va ser clar. “Les amenaces no funcionen a Europa, no porten enlloc. Els comentaris que no són constructius no ajuden”, va afirmar, deixant entendre que la UE no acceptarà cap xantatge.

La majoria dels migrants a bord del 'Diciotti' van començar una vaga de fam ahir per exigir que Itàlia els permeti desembarcar a Catània. “Que facin el que vulguin. A Itàlia hi viuen cinc milions de persones en pobresa absoluta, que fan vaga de fam cada dia davant el silenci dels que ara es presenten com a bons i els periodistes”, va ser la reacció de Salvini.

Espanya justifica el retorn dels migrants

A propòsit de la devolució exprés de 114 immigrants que van saltar la tanca de Ceuta, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va afirmar ahir després del consell de ministres que el govern no ha variat “ni un mil·límetre” la seva política migratòria. “El salt a la tanca va ser inacceptable per les condicions de violència i risc per a les forces de seguretat”, va assegurar ahir la vicepresidenta. Per a Calvo és “una situació completament diferent” dels salvaments de persones al mar, perquè els immigrants van fer ús d’“eines i fins i tot substàncies” amb què van causar lesions a set agents de la Guàrdia Civil. “No és manera de tractar el nostre país, violentament”, va considerar la vicepresidenta. Precisament, ahir el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va criticar que se’l titlli de “racista, feixista i inhumà” per la seva estratègia contra la immigració mentre que Espanya va retornar aquest dijous al Marroc els 114 immigrants. “Si ho fa Espanya està bé, però si ho proposo jo, llavors soc racista, feixista i inhumà”, va concloure.

stats