Publicitat
Publicitat

Cameron rebutja una carta sobre les Malvines que la presidenta argentina li volia donar en mà

En una trobada ocasional a la cimera del G-20, els dos mandataris se les han tingut i Cameron li ha demanat a Kirchner que respecti el "dret a l'autodeterminació"

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, ha rebutjat aquest dimarts una carta que li volia entregar la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, sobre la seva reivindicació de les illes Malvines.

La trobada dels dos dirigents ha passat a la cimera del G20 que se celebra a Los Cabos abans que comencessin les sessions de treball.

Cameron ha assegurat a Fernández que hauria de "respectar els punts de vista dels habitants de les Malvines", que l'any que celebraran un referèndum per reafirmar la seva sobirania britànica, ja que, "com a demòcrates, cal creure en l'autodeterminació".

Cristina Fernández va voler lliurar a Cameron una carta amb la resolució número 40 de l'ONU sobre les illes Malvines, però el 'premier' no l'ha acceptat.

El portaveu de la Presidència argentina, Alfredo Scoccimarro, ha declarat a l'agència Télam que Cameron s'ha acostat a Fernández per "agrair-li la seva posició en favor de la creació d'un Banc Central europeu unificat que funcioni com un prestador d'última instància als efectes de dissipar els temors sobre l'euro "i que la presidenta ha respost a aquest acostament amb l'intent de lliurament d'aquest document.

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia argentina, Héctor Timerman, ha assegurat que Fernández ha reclamat a Cameron que accepti dialogarsobre  la sobirania de Malvines després que el primer ministre s'acostés "de manera sorprenent" a la mandatària.

Un portaveu de Downing Street ha dit que els dos líders havien mantingut una trobada "ocasional" al G20 i que Cameron havia deixat clar que s'ha de respectar la sobirania dels illencs.

"No li estic proposant un debat complet ara sobre les Falklands (com els britànics anomenen a les Malvines), però espero que tingui en compte que faran un referèndum i s'ha de respectar el que es decideixi", li ha dit Cameron.

L'encreuament de tots dos mandataris coincideix amb el trentè aniversari de la guerra que van lliurar el 1982 Argentina i el Regne Unit pel domini de les illes, que va deixar un saldo de 900 morts, més de la meitat argentins.

La contesa va començar el 2 d'abril i va finalitzar el 14 de juny d'aquest mateix any amb la rendició de les tropes argentines.

En coincidència amb l'aniversari, Cristina Fernández va viatjar la setmana passada a Nova York per reclamar davant del Comitè de Descolonització de les Nacions Unides que el Regne Unit accepti negociar per la sobirania de les illes.

La tensió entre l'Argentina i el Regne Unit es va aguditzar l'any passat per la decisió del Mercosur (Argentina, Uruguai, Paraguai i Brasil) d'impedir l'amarratge en els seus ports de vaixells amb bandera de Malvines , el que va ser qüestionat pels britànics.

A això es va sumar el malestar de l'Argentina per la presència del príncep anglès Guillem a l'arxipèlag per complir una instrucció militar i l'enviament d'un modern destructor britànic a l'Atlàntic Sud.

El 12 de juny, el Govern de les illes va anunciar que se celebrarà un referèndum per reafirmar el desig dels illencs de mantenir la sobirania britànica enfront de les reivindicacions d'Argentina, que s'han intensificat davant el recent aniversari.

Unes 3.000 persones viuen en aquest arxipèlag de l'Atlàntic Sud, envoltat de possibles reserves d'hidrocarburs i reclamat per Argentina des que el 1833 va ser annexionat pel Regne Unit, del qual el separen més de 12.500 quilòmetres de distància.

Més continguts de