CONFLICTE ÀRABOISRAELIÀ
Internacional 25/12/2015

Cent dies de la Tercera Intifada

L’aixecament palestí deixa desenes de morts i dificulta encara més la possibilitat d’encarrilar la pau

Eugeni García Gascón
3 min
Cent dies de la Tercera Intifada

JerusalemSegons el còmput israelià, ja s’han complert 100 dies des de l’inici de l’aixecament que els palestins anomenen habba i que altres coneixen com a Tercera Intifada. Les estadístiques de les 14 setmanes parlen de prop de 150 morts i més de 300 ferits. Són dades fredes que no recullen cap esperança de pau. De fet, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat repetidament que no negociarà amb els palestins mentre duri l’aixecament, tot i que abans que comencés la habba tampoc negociava ni va canviar la seva coneguda política d’expansió colonial, que la comunitat internacional condemna, tot que i no fa res per aturar-la.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dades oficials israelianes d’aquests 100 dies són 25 morts, 259 ferits, 61 atacs amb arma blanca, 40 ferits per arma de foc i 15 atropellaments. Aquests números revelen que pràcticament cada dia hi ha hagut almenys un incident. Dimecres passat hi va haver dos apunyalaments al nord de la Cisjordània ocupada i un atropellament al sud.

Però les dades facilitades pels palestins parlen de més de 120 morts a les seves files, inclosos 22 nens, i més de 2.500 detinguts, la majoria dels quals, menors. Aquests atacs en teoria no tenen el suport de l’Autoritat Palestina, que diu que són espontanis i no hi ha cap grup al darrere.

“Certament, nosaltres estem animant la habba, que entenem com una resistència pacífica contra l’ocupació. No demanem a ningú que agafi un ganivet i ataqui els israelians. El nostre programa demana una resistència pacífica i sense cap mena de violència”, insisteix Mohammed Shtayeh, un dels màxims dirigents palestins.

Atacs per tot el país

Els atacs s’estan produint bàsicament als territoris ocupats, inclosa Jerusalem, però també, encara que sigui amb menys freqüència, a l’interior d’Israel. Aquesta onada continuada d’atacs causa una notable inseguretat entre els israelians, que veuen que les forces de seguretat són incapaces de controlar la situació.

El mateix Netanyahu ha demanat paciència i responsables de la policia i dels serveis secrets han manifestat públicament que és pràcticament impossible preveure on tindrà lloc el següent atemptat. Aquest fet només ha fet créixer l’ansietat de molts que tenen por d’anar a llocs oberts i que ja no fan cas del que diuen les autoritats un dia rere l’altre.

I si és evident que la política israeliana no canviarà és perquè ho diuen els seus dirigents amb tota claredat. Netanyahu ha rebut sovint crítiques de Washington. La Casa Blanca considera que Israel està entrant en un atzucac, però els consells del seu millor aliat no han fet canviar gens la seva determinació de tirar pel dret. I el primer ministre té el suport clar de la majoria de la població israeliana.

Davant d’aquesta realitat, els palestins poca cosa hi poden fer. Segons Shtayeh, pel que fa al 2016, la política estarà marcada per tres eixos. En primer lloc, afirma: “Mentre Israel no respecti els acords que ha firmat amb nosaltres, nosaltres tampoc els respectarem”. El segon punt és “anar al Consell de Seguretat de l’ONU per buscar una resolució condemnatòria de les colònies jueves i perquè garanteixi una protecció internacional al poble palestí”. En aquest sentit, els palestins són conscients que els Estats Units “vetaran la resolució”, però busquen que “Washington es mulli”, diu Shtayeh. I finalment, la idea és demanar “la integració de Palestina a més organismes internacionals. Això ja està decidit”, conclou.

Polèmic vídeo d’alegria jueva per un nadó mort

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va condemnar dijous el vídeo en què desenes de jueus ballen i canten una cançó racista. Un dels joves porta un còctel Molotov a la mà i un altre ha clavat un punyal a la fotografia d’Ali Dawabshe, el nen palestí d’un any que va morir al juliol, juntament amb els seus pares, durant l’atac contra casa seva, al poble de Duma. Les polèmiques imatges es van enregistrar en un casament jueu fa dues setmanes i s’han convertit en virals a les xarxes socials i en un problema per al govern israelià.

El vídeo va rebre condemnes, i també es van sentir algunes veus que denuncien el que està passant a les colònies jueves, on els joves colons són cada dia més radicals, més forts i més difícils de controlar per la policia i els serveis secrets.

stats