Cimera dels quatre grans de la UE sobre la crisi de refugiats i el terrorisme

França donarà suport a Líbia, el Txad i el Níger per al seu control migratori

Cita a París dels presidents i caps d'estat dels quatre grans països de la Unió Europea, que avui fan front a la tercera ronda de negociacions amb el govern britànic sobre el Brexit a Brussel·les. A París, el president francès, Emmanuel Macron, organitza una reunió amb els líders d'Alemanya, Itàlia i Espanya per tractar la crisi migratòria i la coordinació policial davant del terrorisme, un punt a l'ordre del dia que ha aconseguit introduir Mariano Rajoy arran dels atemptats a Catalunya. A la trobada també hi acudirà l'alta representant de la UE per a Afers Estrangers, Federica Mogherini.

Prèviament a la trobada a quatre bandes, Macron té previst reunir-se amb els presidents del Txad, el Níger i Líbia per reafirmar el seu "suport en favor de control i de la gestió dels fluxos migratoris", segons fonts de l'Elisi. Posteriorment, serà el torn de la reunió a escala europea, on Rajoy espera que surti una condemna unànime als atacs a la Rambla i Cambrils i un compromís a augmentar la coordinació i col·laboració de les policies en matèria de terrorisme.

La frontera sud d'Europa és al Níger"

Un cop controlat el pas d'immigrants a Europa a través de Turquia gràcies a un acord entre Ankara i la UE, els responsables europeus estan preocupats per la ruta del nord d'Àfrica, que porta milers de persones a desembarcar sobretot a les costes gregues i italianes. 

La trobada arriba quan el flux de refugiats que intenten arribar a les costes italianes per la ruta del Mediterrani Central ha caigut les últimes setmanes, després de les amenaces del govern libi -reconegut per la UE i que controla una part del país, només- a les ONG de rescat, algunes de les quals han signat un protocol exigit per les autoritats italianes. Per contra, Espanya va registrar el juliol passat l'arribada de 2.300 refugiats a través de pasteres, quatre vegades més que en el mateix mes de l'any anterior, d'acord amb l'Agència Europea de Fronteres (Frontex).

Aquesta xifra va elevar el total d'arribades en els primers set mesos del 2017 al voltant d'11.000 persones, xifra que supera el nombre registrat al país en tot el 2016.

Així mateix, l'ACNUR ha alertat que 2.253 persones han mort o desaparegut al Mediterrani en el primer semestre del 2017 durant les perilloses travessies que tenen Europa com a destí, mentre que 40 més han mort a terra, a la frontera d'algun país europeu o a prop d'una.

La popularitat de Macron, per terra

Macron es presentarà com a amfitrió convertit en el president francès més impopular. Una nova enquesta revela que la satisfacció del centrista entre la ciutadania s'ha desplomat 24 punts en tres mesos, una caiguda mai abans vista en les últimes dècades, segons 'Le Journal du Dimanche'.

La satisfacció dels francesos amb el seu mandat se situa ara en el 40%, i el descontentament, en el 57%, segons aquesta enquesta efectuada per l'institut demoscòpic Ifop entre el 25 i el 26 d'agost, xifra que suposa 14 punts menys que al mes de juliol. L'enquesta s'ha fet just després que es conegués que el president s'ha gastat 24.000 euros de l'erari públic a pagar les factures de la seva maquilladora oficial i just la vigília de l'inici del curs polític, en què s'espera que el govern de Macron aprovi retallades d'ajudes socials i la polèmica reforma laboral.