CONFLICTE A SÍRIA
Internacional 17/07/2012

Combats a mitja hora del palau presidencial de Baixar al-Assad

Finalment, la guerra siriana s'ha enquistat a la capital. Des de diumenge les forces rebels desafien el règim a prop del centre de Damasc. Els combats evidencien la debilitat d'un règim que ja estudia un pla B.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

BARCELONA.Durant setze mesos, els habitants de Damasc han viscut aïllats d'un conflicte que ja comptabilitza més de 14.000 víctimes. Però des de diumenge a la tarda columnes de fum, el so de morters i les sirenes d'ambulàncies i carros de combat alerten els ciutadans del centre de la capital siriana. Segons fonts de l'oposició, les forces del règim mantenien oberts els enfrontaments amb els rebels tant al sud de la ciutat com en un barri a només cinc quilòmetres de la gran mesquita del centre històric de Damasc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què significa per al règim?Demostra que els rebels estan més armats i són un desafiament real

"Si els combats es consoliden a Damasc, la gent de la capital deixarà de donar suport al dictador, que es quedarà cada cop més sol. El que passi a Damasc serà, per tant, clau per decidir el futur de Síria", pronosticava ahir a l'ARA Vicenç Fisas, director de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB. Lourdes Vidal, responsable de l'Àrea Món Àrab de l'IEMed, apuntava en el mateix sentit i destacava la consolidació de l'oposició armada a Al-Assad. "L'Exèrcit Lliure de Síria, d'alguna manera, s'està fent fort tot i la repressió. Continua batallant a les ciutats sublevades de Hama i Homs i alhora ataca a la capital".

On són els enfrontaments?Les forces opositores s'han atrinxerat als barris més humils

Només onze quilòmetres separen el barri humil d'Al-Tadamun i el palau presidencial de Damasc, on resideix Baixar al-Assad. Poc més de vint minuts en cotxe, des d'on ahir les forces del règim detonaven morters i més morters, segons l'oposició, tot i que l'agència oficial de notícies Sana acusava "els terroristes".

Al-Tadamun és un barri humil de majoria sunnita molt proper als camps de refugiats palestins. "És transcendental que els enfrontaments siguin en aquesta zona -destacava ahir Vidal-, perquè Al-Assad havia lligat fins ara aquest col·lectiu amb la retòrica de «Jo us protegeixo, amb mi estareu segurs». El fet que es mobilitzin és que la feblesa del règim és molt evident".

Com hi responen les elits?Les sancions desgasten les classes benestants, que ja es manifesten

Les mobilitzacions, però, no van aterrar ahir només en barris deprimits. Segons vídeos penjats per l'oposició, va haver-hi una manifestació al barri benestant d'Al-Mazze, seu d'ambaixades i luxosos hotels amb vistes directes al palau presidencial. "Les elits econòmiques poden fer caure en qualsevol moment el règim, si s'ajunten", assenyalava ahir l'arabista i islamòleg Víctor Pallejà. "Això sí, últimament hem vist protestes d'alauites mateix, la secta dels Al-Assad, que reclamen més duresa a Baixar".

Quan Baixar al-Assad va heredar el poder el 2000 va pactar amb els comerciants sunnites el seu suport a canvi d'avantatges econòmics i privatitzacions. Ara les sancions econòmiques esquitxen aquestes classes mitjanes i benestants, que comencen a qüestionar el paper del règim.

Quin és el pla B alauita?La secta xiïta dels Al-Assad estudia fer un estat independent

Abdel Halim Khaddam, vicepresident de Síria fins al 2005 i exiliat, ha repetit fins a la sacietat que Al-Assad planeja partir el país i convertir el nord-oest en un estat alauita, la secta que governa al país tot i ser només el 10% de la població. Seria el pla B al conflicte i diverses fonts expliquen així els assassinats sectaris, l'enviament de forces i armament i la multitud d'emigracions a la regió de Latakia. "Si ens posem a pensar en el dia després de la caiguda d'Al-Assad, veiem que Síria és un estat abocat al fracàs", conclou Vidal, a qui no sorprèn l'estratègia alauita.

Però els alauites, de moment, tenen el suport incondicional del Kremlin. Rússia va acusar ahir Occident de fer "xantatge" amb la missió de l'ONU durant la visita de l'enviat especial al conflicte Kofi Annan a Moscou. Està previst que l'emissari es reuneixi avui amb el president rus, Vladímir Putin.

stats