Internacional 31/10/2019

El Congrés nord-americà dona llum verda a investigar Trump

Els republicans voten en bloc contra el procediment, que surt pel suport dels demòcrates

Carlos Pérez Cruz
2 min
Nancy Pelosi vota la resolució per l''impeachment' contra Trump a la Cambra de Representants

WashingtonFa un mes que està en marxa, però la Cambra de Representants va votar ahir per primera vegada formalment sobre la investigació que podria derivar en un judici polític a Donald Trump. És un vot procedimental, però ofereix una fotografia clara de la divisió partidista, atès que els congressistes republicans van votar en bloc contra una resolució que reglamenta quins són els següents passos a seguir. Va tirar endavant amb el suport de la majoria demòcrata de la cambra, però amb l’oposició de la totalitat dels representants republicans. De moment no hi ha fissures a la bancada conservadora, i els demòcrates també poden presumir d’unitat, quan fa tan sols unes setmanes el debat sobre un impeachment generava dubtes entre alguns d’ells. Només dos van mostrar el seu dissentiment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per a la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, la votació avala un exercici de “defensa de la Constitució”. Per al líder de la minoria republicana, Kevin McCarthy, “no només és un intent de desfer el resultat de les eleccions, sinó d’influir en les pròximes”. Dos relats antagònics que només coincideixen en diagnosticar que “la democràcia està en joc”. Segons Pelosi, la investigació tracta de garantir “la separació de poders”. Com va recordar, Trump ha arribat a assegurar que la Constitució li “dona el dret a fer el que vulgui”. Segons McCarthy, posa en risc “la integritat del procés electoral”. El republicà ha assegurat que el que mou els demòcrates és la por a perdre les eleccions el 2020.

Mentre Donald Trump insistia a Twitter que pateix “la caça de bruixes més gran de la història”, la Casa Blanca emetia un comunicat en què qualificava d’“injust, anticonstitucional i fonamentalment antiamericà” el procediment obert al Congrés pels demòcrates “per destruir el president”.

Més enllà del simbolisme, la votació suposa l’aprovació per 232 vots a favor i 196 en contra de les regles per les quals es regirà la investigació a partir d’ara. Després d’un mes de testimonis a porta tancada, el Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, coordinador del procés, podrà obrir al públic determinats testimonis. Per tant, els ciutadans podran escoltar de primera mà els declarants, mentre que fins ara només s’ha conegut el que s’ha filtrat a la premsa.

Als republicans i a la Casa Blanca els atorga la capacitat de citar els seus propis testimonis i requerir documents, sempre que obtinguin el beneplàcit dels demòcrates, que tenen la majoria a la cambra baixa. Malgrat les queixes republicanes, així ha estat el procediment en investigacions anteriors. Finalitzada aquesta fase, serà el Comitè Judicial el que presenti a la totalitat de la cambra els anomenats articles d’impeachment. És a dir, els motius que podrien justificar l’inici d’un judici polític contra el president. Es voten un a un. Els que obtinguin una majoria de vots, seran jutjats al Senat, amb majoria republicana, i podrien acabar amb la destitució de Donald Trump. Per a això necessiten els vots de dos terços dels senadors. El procés sona una mica complicat. Aquí desenvolupem algunes claus per entendre tot l’entrellat.

Per què s’investiga Trump?


La trucada al president ucraïnès

El 25 de juliol el president va parlar per telèfon amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. Durant la conversa, tal com figura en la transcripció facilitada per la mateixa Casa Blanca, Donald Trump li va sol·licitar que obrís diverses investigacions, entre les quals una per presumpta corrupció sobre Joe Biden i el seu fill, contractat per una empresa gasística ucraïnesa mentre el seu pare era el vicepresident de Barack Obama. Trump, per tant, va demanar a un altre país que investigués un dels seus possibles rivals en les presidencials del 2020, cosa difícilment justificable des de la perspectiva de l’interès nacional. La investigació busca aclarir també si per garantir-se la cooperació de Zelenski, Trump va retenir gairebé 400 milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna, aprovats de manera bipartidista pel Congrés per a la seva defensa contra l’ocupació russa de l’est del país, un dels quid pro quo que el president ha negat repetidament i que es denunciaven en la queixa interposada per un confident de la CIA que va donar peu a la investigació.


Què en sabem fins ara?


Declaracions compromeses

Malgrat els esforços de l’administració Trump per impedir-ho, diversos funcionaris ja han testificat. Amb la filtració de les seves declaracions s’ha configurat un relat molt perjudicial per al mandatari que sembla confirmar, no només les seves pressions a Ucraïna, sinó també l’existència d’un canal de comunicació amb Ucraïna alternatiu a l’oficial i liderat per l’advocat personal de Trump, Rudy Giuliani. El seu objectiu: forçar el president ucraïnès a obrir les investigacions.


Quan acabarà el procés?


Al gener, com a molt aviat

Les presses inicials dels demòcrates han topat amb un inesperat nombre de testimonis disposats a declarar. Per tant, és difícil que es pugui votar a la cambra baixa a finals de novembre, com era el propòsit d’aquest partit. Malgrat això, el Congrés ha batut tots els rècords. Segons recull la web Axios, a diferència dels 599 dies transcorreguts entre l’esclat del Watergate i l’inici de la seva investigació, o els 260 en el cas de l’escàndol sexual de Bill Clinton, en aquesta ocasió el Congrés ha tardat només 11 dies. El judici al Senat, en cas de dur-se a terme, començarà com a molt aviat al gener. Se solaparia de ple amb les primàries demòcrates per elegir candidat a la presidència.

stats