Corea del Nord afirma que està preparada per a la guerra nuclear

El Dia del Sol serveix al règim per desafiar amb una exhibició de força

Fins a 56 míssils de deu tipus diferents, dos dels quals possiblement intercontinentals: aquests van ser els autèntics protagonistes del Dia del Sol, la gran festa nacional nord-coreana. Tota una inquietant mostra de poder que Corea del Nord, amb l’excusa d’honorar el pare fundador de la nació, posava en escena. El règim va desplegar ahir el seu arsenal de míssils durant la monumental desfilada militar que celebrava el 150 aniversari del naixement de Kim Il-sung. Amb aquesta exhibició de força Pyongyang enviava al món en general i a Donald Trump en particular una clara advertència: Corea del Nord està preparada per a la guerra nuclear. Així ho va expressar durant el seu discurs el vicepresident del Partit dels Treballadors, Choe Ryong-hae: “Estem preparats per afrontar qualsevol tipus de guerra amb les nostres armes nuclears si els Estats Units ataquen la península de Corea”. El líder suprem, Kim Jong-un, va presidir les celebracions sense prendre la paraula. Fa cinc anys que aquest home de poc més de trenta anys és president del Partit dels Treballadors i ahir va quedar clar que no cedirà en les seves ambicions nuclears.

Fa dies que ressonen les especulacions sobre un possible assaig nuclear i alguns analistes s’havien atrevit a pronosticar-ne un que posaria la cirereta a la desfilada militar. No ha sigut així, però el règim s’ha encarregat de mantenir la tensió a la zona. “Tornarem amb atacs nuclears del nostre propi estil qualsevol atac nuclear” , deia Choe Ryong-hae. El Dia del Sol feia evident la determinació de Kim Jong-un per erigir-se en un líder que no cedirà a les pressions. A més de rebre un bany de masses, el net de Kim Il-sung es reafirmava com una autoritat militar implacable que ignora amenaces com la de Donald Trump i el seu portaavions al mar de la península, el Carl Vinson, el més gran de la flota naval nord-americana.

A diferència d’altres edicions del Dia del Sol, no hi havia cap representant xinès entre els assistents a aquest aparador armamentístic. Divendres el ministre d’Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, va advertir que “el conflicte podia esclatar en qualsevol moment” i va afegir que si hi havia guerra no hi hauria guanyadors.

Unes fotografies fetes per satèl·lit suggereixen que d’aquí pocs dies Corea del Nord podria fer una nova detonació atòmica subterrània, segons informava el New York Times aquesta setmana. Els experts que han analitzat les diverses imatges de satèl·lit publicades dijous asseguren que s’ha incrementat l’activitat al voltant de la muntanya Mantap -el lloc on es farien les proves atòmiques-. Seria la sisena vegada que el règim prova un artefacte nuclear.

Els resultats d’aquestes proves són cada vegada més potents, i el país continua la seva carrera per desenvolupar un míssil nuclear d’abast intercontinental que sigui capaç d’arribar a qualsevol racó del planeta. Els Estats Units, sota la direcció del president Trump, han ordenat que un portaavions amb capacitat nuclear es desplaci a la península coreana.