Internacional 09/09/2016

Corea del Nord fa la seva cinquena prova nuclear "amb èxit"

La comunitat internacional condemna unànimement l'assaig i anuncia més sancions de l'ONU

Sònia Sánchez
4 min
Imatge del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, projectada a la televisió del país per celebrar l'aniversari de la república i el nou test nuclear.

BarcelonaEl líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, eleva l'amenaça internacional, immers en l'intent de consolidar el seu poder dins del país. Només vuit mesos després de la seva última prova atòmica, aquest divendres Pyongyang ha fet esclatar una bomba nuclear d'entre 20 i 30 quilotones –càlcul en funció del terratrèmol de 5 graus Richter que ha provocat–, la de més potència que ha llançat fins ara i d'una intensitat superior a la que va destruir la ciutat d'Hiroshima durant la Segona Guerra Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La prova, que segons la televisió estatal nord-coreana s'ha dut a terme "amb èxit", s'ha fet coincidir amb el 68è aniversari de la fundació de la República Popular Democràtica de Corea, el 9 de setembre del 1948. Ja és la cinquena prova nuclear que realitza l'autoritari règim nord-coreà, després de les fetes el 2006, 2009, 2013 i el gener d'aquest 2016.

Aquella última prova ja va implicar dures sancions de l'ONU, que pràcticament ofeguen el seu comerç exterior, però que no semblen haver tingut cap efecte sobre el règim de Kim Jong-un, que aquest any ha dut a terme un nombre de proves balístiques de llançament de míssils sense precedents.

De fet, la televisió nord-coreana assegura que el test d'avui prova la capacitat del país per col·locar un cap nuclear en un míssil de mitjà abast (els que han estat assajant els últims mesos), cosa que suposa una amenaça directa als seus veïns més propers, Corea del Sud i el Japó.

Les instal·lacions nuclears i balístiques de Corea del Nord.

Però la nova provocació s'interpreta més aviat en clau interna que no pas externa. "S'emmarca en l'intent de Kim Jong-un de consolidar la seva autoritat dins de l'estament militar i polític", assegura Antonio José Doménech, professor d'estudis coreans de la Universitat de Màlaga i responsable de l'Oficina Pont Corea, de relacions amb Seül.

De fet, en les últimes setmanes s'han succeït les notícies sobre noves execucions d'autoritats polítiques i militars, dins de la purga que Kim Jong-un du a terme des que va arribar al poder el 2011, i que va començar amb l'execució del seu propi oncle, Jang Song-thaek, considerat el segon home més poderós del país.

Aquestes execucions, i la sonada deserció del número dos a l'ambaixada nord-coreana a Londres aquest estiu, donen una idea de l'encara inestable posició de Kim Jong-un al poder i de les lluites internes en la cúpula del règim més hermètic del món. Amb gestos com l'escalada nuclear, "Kim Jong-un intenta demostrar que, encara que sigui jove, l'autoritat del país és ell" i que és un líder fort capaç d'afrontar els eterns enemics, Corea del Sud i els Estats Units, apunta Doménech.

De fet, la nova prova també es pot entendre com la resposta nord-coreana als últims moviments de Corea del Sud i dels Estats Units, que al juliol van anunciar un acord per desplegar a la zona un escut antimíssils i van iniciar també les maniobres militars conjuntes anuals la regió. "Aquest assaig també vol respondre a aquest acord i a les pressions recents tant de Seül i Washington com de Tòquio contra la cursa armamentística nord-coreana", apunta Pablo Pareja, professor de Relacions Internacinals de la UPF.

Ciutadans nord-coreans atenen les notícies a la televisió estatal del règim.

Les reaccions internacionals no s'han fet esperar i el mateix president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit que la prova tindria "conseqüències greus" i el seu secretari d'Estat, John Kerry, ha assegurat que l'ONU debatrà aviat la qüestió. La presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, ha anunciat per la seva banda que impulsarà noves sancions de l'ONU per a Pyongyang i ha condemnat "enèrgicament" la prova nuclear com un "acte de desafiament contra la comunitat internacional".

També el govern del Japó ha emès una condemna, alertant que proves com aquesta són una amenaça directa al seu país. La UE, Rússia i molts altres estats han condemnat també una prova nuclear, que ha afectat fins i tot les borses, fet que ha provocat pèrdues al parquet asiàtic. També la Xina, principal i gairebé únic aliat de Pyongyang a la regió, ha assegurat que no està d'acord amb aquestes proves nuclears i ha demanat al règim de Corea del Nord que es contingui en les seves accions.

De fet, els analistes coincideixen que si hi ha algun actor amb capacitat d'influir en Corea del Nord per aturar l'escalada seria la Xina, i potser també Rússia. Però tot i la demostrada inutilitat de les sancions de l'ONU, Pareja no creu que la resposta internacional vagi més enllà del Consell de Seguretat de l'ONU.

"De fet, el règim de Corea del Nord era conscient, en fer la prova, que la capacitat de maniobra dels Estats Units és ara molt poca, ja que que està immers en un període electoral que aviat lligarà de mans Obama i que fa que els dos candidats a la presidència prefereixin no mullar-se", explica Pareja.

Després de la nova explosió realitzada aquest divendres per Pyongyang, que va provocar un sisme de 5 graus detectat pels sistemes nord-americans i nipons, els governs del Japó, Rússia i la Xina han enviat equips a mesurar la radiació a les zones frontereres amb Corea del Nord.

stats