Corea del Sud apaga els altaveus que llancen propaganda contra Kim Jong-un

Aquesta mesura significa un pas més en el procés de reconciliació entre les dues Corees

A la frontera entre les dues Corees hi ha un equip d'altaveus que tant el nord com el sud utilitzen per llançar propaganda contra l'altre. Però des d'aquest dilluns Corea del Sud ha decidit deixar d'emetre aquests missatges amb l'objectiu d'afavorir el clima conciliador entre els dos països abans de la reunió que protagonitzaran els dos líders, Kim Jong-un i Moon Jae-in, aquest divendres.

"Volem reduir les tensions militars entre el nord i el sud i crear l'ambient necessari per a les converses pacífiques", ha explicat en un comunicat el ministeri de Defensa sud-coreà. Fins avui, doncs, aquests altaveus eren utilitzats com una eina de "guerra psicològica" contra l'adversari. Corea del Sud, per exemple, llançava missatges propagandístics contra el règim de Kim Jong-un que, gràcies a la potència dels aparells, podien escoltar-se 25 quilòmetres endins de Corea del Nord.

Trobades històriques

Tot i que al 2015 els dos països van acordar deixar d'utilitzar-los, Seül els havia reactivat en diverses ocasions en resposta de les proves nuclears de Kim Jong-un, o després que un soldat nord-coreà fos tirotejat pels seus companys per haver decidit desertar de l'exèrcit del país. Tot sembla indicar que la decisió de Corea del Sud ve donada després que dissabte Pyongyang anunciés la suspensió de les seves proves nuclears i dels míssils intercontinentals. Aquesta decisió de Kim Jong-un significa un pas més en el procés de reconciliació de les dues Corees.

En aquest sentit, el president sud-coreà, Moon Jae-in, es reunirà amb el líder nord-coreà aquest divendres a l'aldea de Panmunjom, al costat sud de la frontera intercoreana. Serà una trobada històrica i clau, perquè serà la primera reunió dels dos líders en onze anys.

Representants de les dues parts tenen previst celebrar aquest dilluns una reunió per acabar d'ultimar els detalls de seguretat, protocol i cobertura mediàtica que envoltaran la jornada. Aquesta cimera pot ser el primer pas en el procés d'obertura del règim nord-coreà.

Al juny –tot i que la data encara s'ha de concretar– s'espera que Kim Jong-un celebri una altra reunió amb el president dels Estats Units, Donald Trump. Una possibilitat també històrica, perquè seria la primera trobada entre els líders dels dos països.