Internacional 11/04/2015

Encaixada de mans històrica entre els presidents dels Estats Units i Cuba

Barack Obama i Raúl Castro deixen una imatge per a la història en l'inici de la "cimera de la reconciliació", després de més de 50 anys d'hostilitats entre els dos països

Efe
3 min
Encaixada de mans històrica ntre Barack Obama i Raúl Castro, durant la Cimera de les Amèriques a Panamà / EFE

PanamàHistòric retrobament dels presidents dels Estats Units i Cuba aquest divendres a Panamà. Barack Obama i Raúl Castro han protagonitzat una encaixada de mans a l'inici de la "cimera de la reconciliació", després de més de 50 anys d'hostilitats entre els dos països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La VII Cimera de les Amèriques, que serà recordada com la "cimera de la reconciliació", ha començat oficialment aquest divendres amb el discurs d'obertura del president panameny, Juan Carlos Varela. És la primera vegada que hi acudeixen tots els països del continent, a excepció de la presidenta xilena, Michelle Bachelet, que no hi ha pogut anar a causa de les devastadores inundacions que hi ha hagut al seu país.

Però el moment més esperat de la cimera s'ha produït poc abans de l'inici, quan els presidents nord-americà, Barack Obama, i cubà, Raúl Castro, han fet una encaixada de mans.

L'històric moment entre Obama i Castro s'ha produït davant del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, quan els dos presidents "han coincidit" abans d'entrar al teatre Anayansi de la capital panamenya, on ha tingut lloc la cerimònia d'obertura de la cimera.

La trobada ha sigut breu però "històrica", han recalcat tant Varela, com Ban, com el secretari general sortint de l'Organització d'Estats Americans (OEA), José María Insulza, que han parlat durant la cerimònia.

El mandatari panameny ha honrat en el seu discurs "el coratge i la voluntat dels caps d'estat i dels governs que han deixat de banda les seves diferències històriques en la recerca d'acostaments que portaran millors dies per als seus pobles i el nostre continent".

Insulza, que s'acomiada de la direcció de l'OEA després de 10 anys en el càrrec, ha declarat entre un sonor aplaudiment dels delegats presents que "és la primera vegada en la història de les Amèriques que es reuneixen al voltant de la mateixa taula els caps d'estat i de govern de les 35 nacions" del continent.

I el secretari general de l'ONU també ha posat èmfasi en el mateix punt abans d'assenyalar que "la presència dels presidents Obama i Castro en aquesta oportunitat representa un desig finalment complert per molta gent a la regió".

L'encaixada de mans entre Obama i Castro ha estat un breu avançament públic de la trobada bilateral privada que mantindran aquest diumenge els dos líders, i es produeix només quatre mesos després que tots dos anunciessin de manera simultània un acord per al restabliment de les relacions diplomàtiques entre els dos països.

La reconciliació entre els dos acèrrims enemics de la Guerra Freda posa ombra, de moment, al creixent enfrontament que mantenen Washington i Caracas, que es va refermar quan el mes passat Obama va decidir imposar sancions econòmiques al règim de Nicolás Maduro.

Però també, en un altre fet històric al continent, la regió està deixant clar als Estats Units que no aprova les mesures que ha adoptat l'administració d'Obama.

Aquest divendres, el canceller xilè, Herald Muñoz, que encapçala la delegació del seu país en substitució de la presidenta Bachelet, ha afirmat a EFE que "la decisió dels Estats Units de declarar que Veneçuela és una amenaça per a la seva seguretat nacional ha estat desafortunada".

Muñoz ha afegit que "Xile i altres països hem dit clarament que el més important són els principis. I nosaltres ens oposem a sancions unilaterals que contravenen el dret internacional i la carta de les Nacions Unides".

I Insulza, també en declaracions a EFE, ha expressat la seva satisfacció per la matisació feta per Obama, segons la qual el decret nord-americà que considera la situació de Veneçuela com una "amenaça" per als EUA és només una qüestió tècnica, fet que ha permès, en la mesura del possible, que no augmenti més la tensió entre els dos països.

Qui no sembla que estigui disposat a deixar de pressionar és el president bolivià, Evo Morales, que, després de reunir-se aquest divendres amb els delegats indígenes de la Cimera dels Pobles, la reunió alternativa a la VII Cimera de les Amèriques, ha dit que ni té plans per reunir-se amb Obama ni ho desitja.

En la seva reunió amb indígenes del continent, Morales, l'únic president que ha acudit a la cimera alternativa, ha acusat Obama d'utilitzar sancions econòmiques per intentar derrocar governs de la regió.

stats