Desapareix un periodista crític amb l'Aràbia Saudita i podria haver sigut assassinat pel règim al consolat d'Istanbul

No s'ha sabut res de Jamal Khashoggi des que dimarts va entrar al consolat saudita de la capital turca

Sembla una trama d'una pel·lícula de por, o de suspens, però no ho és. Jamal Khashoggi, un conegut periodista saudita crític amb el règim del seu país i especialment amb el príncep hereu Mohamed Bin Salman, continua desaparegut des que dimarts va entrar al consolat del seu país a Istanbul. Des d'aquell dia hi havia hagut tota mena d'especulacions sobre on era Khashoggi, però aquest diumenge el govern turc ha anat una mica més enllà: creu que el periodista va ser assassinat premeditadament a l'interior de la mateixa seu diplomàtica per un equip de professionals, enviats pel règim, que haurien fet desaparèixer el cadàver. 

Arran de les acusacions, l'Aràbia Saudita ha dit que es tracta d'informacions "infundades" i que està treballant per mirar d'aclarir el cas. 

Turquia, a càrrec de la investigació

Les autoritats turques s'han fet càrrec de la investigació. Tot i que de cara al públic busquen mostrar una certa calma, sembla que les proves recollides apunten cada cop més cap a l'assassinat del periodista.

"Mantinc l'esperança. Si Déu vol no ens enfrontarem al que no desitgem", ha apuntat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que ha assegurat que segueix el cas de prop i que faran públic el resultat de la investigació tan aviat com el tinguin.

I és que, seguint aquesta hipòtesi, els equips d'investigació miren de trobar qualsevol rastre d'ADN del periodista als voltants de l'edifici. En aquest sentit, una font policial ha apuntat a l'agència Reuters que creuen que "l'assassinat va ser premeditat i que el cos va ser traslladat fora del consolat". 

La família confia en el règim

Mentrestant, la família de Jamal Khashoggi ha trencat el silenci aquest diumenge: ha expressat que, tot i les informacions que han circulat en les últimes hores, confien en el govern saudita i en les mesures que ha pres en relació amb el cas.

El conseller legal de la família, Moatasem Khashoggi, ha apuntat al diari saudita 'Sabq', pròxim a la monarquia, que "la família confia en el govern, les mesures que pren i en tots els esforços realitzats sobre el cas de Jamal Khashoggi, que estan coordinats amb l'estat i amb l'ambaixada a Ankara".

Per contra, un amic de Khashoggi hauria declarat que "estaria confirmat" que va ser assassinat al consolat.