Desenes de morts a Karachi per la calor en ple Ramadà

La falta d’electricitat i aigua posa la gent al límit

Les onades de calor són freqüents en aquesta època de l’any a Karachi, la ciutat portuària del sud del Pakistan. Però l’última ha agafat els seus 20 milions d’habitants amb la guàrdia baixa. No es parla de res més: tothom està enfonsat en una mena de letargia, impotents davant temperatures de més de 43 graus que provoquen estats febrils, fins i tot a l’ombra. Almenys 65 persones han mort en els últims dies per l’onada de calor, segons l’entitat que gestiona el tanatori central i el servei d’ambulàncies. El govern no ha confirmat la xifra però insta els habitants de la ciutat a prendre precaucions.

La calor, que irradien carreteres i edificis de ciment fins a la nit, s’agreuja per la notòria manca d’espais verds a la ciutat. Només algunes botigues i cases poden tenir l’aire condicionat a tota màquina, però la majoria s’han de conformar amb tovalloles humides i ventiladors elèctrics, i només durant les poques hores en què hi ha subministrament elèctric. Els carrers, generalment congestionats de trànsit, al migdia estan deserts. La policia municipal controla el trànsit protegida sota paraigües i la gent busca refugi en una de les moltes torres de formigó de la ciutat.

Morta a la cuina

La calor es va disparar el 18 de maig, pocs dies després de l’inici del Ramadà, quan els musulmans no poden menjar ni beure durant les hores de llum solar, cosa que empitjora la situació. Entre les víctimes hi ha Tayyiba Feroz, una dona de 30 anys que, com que estava embarassada, no seguia el dejuni. Al seu barri del centre de la ciutat només hi ha sis hores de subministrament elèctric al dia, de manera que els veïns planifiquen la seva rutina al voltant de les hores en què poden fer funcionar els electrodomèstics. Segons va explicar el seu marit, la dona va caure morta a la cuina.

Segons la Fundació Edhi, que gestiona el tanatori i les ambulàncies, la xifra de 65 morts es limita a la ciutat. “A la rodalia n’hi pot haver desenes més, però no en tenim cap registre”. L’entitat sosté que el balanç oficial de 1.000 morts en l’onada de calor del 2015 és molt inferior al real. Durant el Ramadà, el Pakistan reforça la prohibició de menjar o beure durant el dia amb penes de fins a tres mesos de presó. Mufti Muhammad Naeem, cap del principal seminari religiós de Karachi, estableix que la jurisprudència islàmica és clara sobre el dejuni durant els mesos de calor. “Només és acceptable trencar el dejuni si s’està a prop de la mort -va dir-. Però els metges s’afanyen a dir a la gent que ha de beure aigua davant del primer signe de calor”. El subministrament d’aigua també falla sovint, sobretot a les zones més pobres.

Escalfament

El Pakistan ha registrat un increment de la temperatura en els últims anys. El mes passat els termòmetres van arribar a 50,2 graus a la ciutat de Nawabshah. Es considera la temperatura més elevada que s’ha registrat mai a tot el món en un mes d’abril.

Més continguts de