Deu incògnites de l’era Trump

El president elegit té propostes econòmiques i d’immigració que podrien esborrar parts importants del llegat d’Obama
El de Donald Trump va ser un triomf totalment inesperat que obre interrogants en totes les esferes de poder als Estats Units. / LUCAS JACKSON / REUTERS

L’endemà del sorprenent i inesperat triomf del republicà Donald Trump en la cursa per la Casa Blanca, els nord-americans es preguntaven quin tipus de president serà, si moderarà algunes de les seves polèmiques propostes i què farà per unir un país fracturat per la meitat. Mig Amèrica, en estat de xoc, mira el futur amb inquietud, mentre que l’altre mig, pletòric de felicitat, creu en un canvi a millor.

El magnat immobiliari novaiorquès, exestrella d’un reality show i sense experiència política, va persuadir gairebé 60 milions dels seus conciutadans amb una retòrica antiimmigrant i un missatge populista, en el qual deia que per a ell el primer de tot seria Amèrica. A la campanya va fer promeses com renegociar tractats comercials, construir un mur a la frontera de Mèxic, deportar immigrants sense papers i acabar amb el grup jihadista Estat Islàmic (EI). Però sovint les va fer sense explicar com les duria a terme. Per aquest motiu, per a una majoria, la futura presidència de Trump està plena d’incògnites.

1. Una gran divisió

Què farà per intentar reduir la polarització que hi ha al país?

El primer repte que tindrà Trump és unir un país que està i ha votat dividit. La seva rival, la demòcrata Hillary Clinton -que va guanyar en vot popular-, i el president nord-americà, Barack Obama, li van donar un cop de mà ahir amb les seves crides a la unitat i a donar suport al futur líder del país. En el seu discurs de la victòria el republicà va assegurar que serà el president de tots els americans. S’espera que en els pròxims dies mantingui aquest to més presidencial i de reconciliació.

Tot i així, no n’hi haurà prou. La incògnita és si intentarà treballar amb l’oposició per tirar endavant part de la seva agenda. Podria trobar-hi suport en temes com el lliure comerç.

2. Futur dels republicans

Quina relació tindrà amb les elits del seu partit?

Des de l’inici de la seva candidatura, Trump es va enfrontar a les elits del Partit Republicà, que no el consideraven un dels seus. L’empresari, però, va treure profit de la situació i es va presentar com el candidat outsider de la política en un moment en què aquesta professió està mal vista per bona part de la població.

La qüestió és si castigarà aquells republicans que li van girar l’esquena o li van donar un suport tímid quan es va convertir en el presidenciable del partit, com el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan. Ahir Ryan va fer una declaració en què va assegurar que espera treballar estretament amb el futur president per tirar endavant l’agenda conservadora. El Partit Republicà va aconseguir dimarts reeditar les seves majories en les dues cambres legislatives. Tot i així, al Senat hauran de negociar amb els demòcrates, ja que no tenen els 60 vots necessaris per evitar la tècnica obstruccionista del filibusterisme.

3. El seu equip

Quins són els possibles assessors i membres del seu govern?

El governador de Nova Jersey, Chris Christie, que havia sonat com a candidat a la vicepresidència, és el cap del seu equip que prepara la transició presidencial. L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani sona com a futur fiscal general. L’expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich podria ser el nou secretari d’Estat, i el general retirat Michael Flynn, secretari de Defensa o assessor de Seguretat Nacional. Steven Mnuchin, un exexecutiu de Goldman Sachs que li portava el finançament de la campanya, podria ser nomenat secretari del Tresor.

4. Relació amb el món

Quines són les seves prioritats en política exterior?

Trump ha assegurat que els Estats Units, sota el seu lideratge, no pensa pagar la seva quota a l’OTAN si els altres països membres no augmenten les seves donacions. D’altra banda, s’ha mostrat obert a restablir les relacions amb Rússia per unir forces contra l’Estat Islàmic. I ho farà, segurament, sense criticar l’agressió russa a Ucraïna.

També ha dit que enviarà tropes a l’Iraq per acabar amb els jihadistes si és necessari. Ha dit que renegociarà l’acord nuclear amb l’Iran, tot i que no està clar com ho farà ni si l’actual quedarà anul·lat.

5. Immigració

¿Deportarà ‘sensepapers’ i farà un mur a la frontera de Mèxic?

A la frontera entre els EUA i Mèxic hi ha un mur de més de mil quilòmetres. Tot i així, la promesa de Trump de construir un gran mur és una de les seves propostes estrella, juntament amb les d’expulsar tots els immigrants sense papers. A més, va dir que prohibiria l’entrada de musulmans. És una incògnita quines mesures durà a terme i si pensa crear una policia per buscar i deportar els indocumentats.

6. Proteccionisme

¿Canviarà la política comercial de la primera potència?

Aquest canvi és una de les promeses principals del magnat immobiliari, que li va permetre aconseguir el suport de treballadors blancs d’estats postindustrials com Ohio, Wisconsin o Pennsilvània. Aquest electorat ha sigut la clau de la seva victòria. S’ha oposat a l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica, que va negociar Obama com a part del gir asiàtic per fer de contrapès a l’auge de la influència de la Xina en la regió. El pacte no ha sigut ratificat pel Senat.

Trump ha dit que no està en contra del lliure comerç i que el que farà és renegociar aquest i altres acords comercials, com el Tractat de Lliure Comerç Nord-americà (NAFTA, en anglès). A més, ha amenaçat d’imposar tarifes a productes de la Xina i de Mèxic, i ha alimentat així temors de guerres comercials.

7. Política econòmica

Quina agenda té per enfortir l’economia nord-americana?

En els seus discursos va repetir més d’un cop que el creixement del país era molt dèbil i que creu que augmentarà un cop abaixi els impostos a les companyies i a les petites empreses. Els republicans del Congrés l’ajudaran a tirar endavant una reforma del sistema impositiu. Alguns experts econòmics creuen que la proposta de Trump augmentaria el deute del país en 7.200 milions de dòlars.

També vol desregular l’economia i intentar revocar la reforma financera impulsada per Obama després de la recessió del 2008.

8. Canvi climàtic

¿Traurà els Estats Units de l’Acord de París?

El president elegit creu que el canvi climàtic és un engany perpetrat pels xinesos. Una de les primeres decisions podria ser retirar els Estats Units de l’Acord de París, que van firmar 175 països l’any passat. Tot i així, la sortida no seria immediata sinó que trigaria uns quatre anys. Si Trump perdés la reelecció, es podria evitar aquest pas de la primera potència mundial.

9. Reforma sanitària

¿Podrà revocar la legislació més significativa del govern Obama?

Donald Trump, amb l’ajuda dels republicans al Congrés, podrà revocar una gran part de la reforma sanitària del govern d’Obama. Si ho fes, afectaria 20 milions de persones que han aconseguit assegurança a través d’aquesta llei. Té diferents opcions, i la incògnita és quina serà la legislació sanitària que substituirà l’anomenat Obamacare -i si tindrà els vots necessaris per aprovar-la-. El magnat ha parlat de crear deduccions fiscals perquè la gent es pugui pagar l’assegurança.

10. Tribunal Suprem

Quin tipus de jutges nomenarà per a l’alt tribunal del país?

Trump va dir en el tercer debat que nomenarà jutges conservadors que estiguin contra l’avortament, defensin el dret de portar armes i interpretin la Constitució “de la manera com els fundadors volien que fos interpretada”.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT