Un nou general dels EUA assumeix el comandament de les tropes internacionals a l'Afganistan

El nou responsable admet que no preveu el final de la guerra a curt termini

El general nord-americà Austin Scott Miller ha assumit aquest diumenge el comandament de les forces dels Estats Units i de l'OTAN que encara continuen desplegades a l'Afganistan amb l'objectiu que el país asiàtic no esdevingui un "santuari terrorista", segons ha assegurat ell mateix en la cerimònia de relleu que s'ha celebrat al quarter general de l'OTAN a Kabul. El nou responsable militar, però, ha admès que no preveu el final de la guerra a l'Afganistan a curt termini.

El general Miller substitueix John Nicholson, que ha ocupat el càrrec durant més de dos anys -des del març del 2016-, i s'afegeix a la ja llarga llista d'oficials nord-americans que han passat per l'Afganistan per dirigir les tropes internacionals. Inicialment tots els comandaments asseguraven que arribaven al país amb la voluntat de posar fi a la guerra. En canvi, els que han assumit el càrrec durant els últims anys s'han mostrat més cauts sobre el final d'un conflicte que ja s'ha convertit en la guerra més llarga dels Estats Units.

En l'actualitat hi ha uns 16.000 militars de 41 països desplegats a l'Afganistan, tot i que la majoria són nord-americans. Aquesta xifra contrasta amb els 100.000 efectius dels Estats Units que hi va arribar a haver al país asiàtic durant el primer mandat de Barak Obama a la Casa Blanca.

"Ens hem d'assegurar que els terroristes no podran convertir l'Afganistan en un santuari", ha afirmat el general Miller aquest diumenge. Al juny, però, durant una compareixença davant la comissió de Defensa del Senat nord-americà, el general va admetre: "No puc garantir un termini ni una data [per al final de la guerra]". Amb tot, va advertir que una retirada de les tropes dels EUA de l'Afganistan podria facilitar que grups terroristes com l'Estat Islàmic augmentessin la seva presència al país i poguessin dur a terme accions en territori nord-americà. El president Donald Trump ja ha advertit que les tropes dels EUA no estaran a l'Afganistan per sempre.

El nou responsable de les tropes internacionals a l'Afganistan és un dels primers oficials dels Estats Units que van arribar al país després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 a Nova York i el posterior inici de la intervenció nord-americana. Hi va tornar l'any 2009 i el 2013, i recentment ha dirigit diverses operacions de les forces especials. Diversos oficials nord-americans que han preferit mantenir l'anonimat han assegurat que el Pentàgon ha sol·licitat al general Miller que impulsi una actuació agressiva però analítica de les tropes internacionals a l'Afganistan, segons informa el diari nord-americà especialitzat en temes de Defensa 'Stars & Stripes'.