MÓN

Escòcia declararà la independència el 24 de març del 2016 si guanya el referèndum

La data figura en el 'Llibre blanc' sobre la independència que presentarà el govern escocès dimarts que ve

Escòcia esdevindrà un estat independent el 24 març del 2016 si triomfa el "sí" en el referèndum d'autodeterminació que se celebrarà el 18 de setembre del 2014, segons ha anunciat la viceministra escocesa, Nicola Sturgeon. Aquesta data figura en el 'Llibre blanc' sobre la independència, que pretén respondre totes les preguntes sobre això i que presentarà el govern escocès que lidera Alex Salmond el dimarts dia 26 a Glasgow.

El document, de 670 pàgines, és una "guia" sobre la independència d'Escòcia que estableix "els arguments econòmics, socials i democràtics a favor de la independència", segons Sturgeon (SNP). Sturgeon ha assenyalat, a més, que el 'Llibre blanc' "demostrarà la fortalesa financera d'Escòcia i els detalls sobre com es declararia la independència, les negociacions, els preparatius i els acords que seran necessaris en el període de transició des del vot del setembre".


"Escòcia hauria de ser un país independent?"

El 18 de setembre del 2014, els escocesos més grans de 16 anys podran votar en un referèndum en què es preguntarà si Escòcia hauria de ser un país independent. En cas que guanyi l'opció de la independència, Escòcia es declararia Estat el 24 de març del 2016, l'endemà d'haver dissolt el Parlament, i el maig d'aquell mateix any es convocarien eleccions per primera vegada per a una Escòcia independent. El 24 de març és l'aniversari de la signatura de l'Acta d'Unió, que defineix els termes d'unió entre Anglaterra i Escòcia des del 1707.

Les últimes enquestes assenyalen que la majoria de la població escocesa, al voltant del 47 per cent, dóna suport a la permanència al Regne Unit , però mostren també un alt nombre d'indecisos, sobre el 24 per cent, que podria decantar la balança en favor de l'emancipació nacional.