CRISI DE REFUGIATS
Internacional 08/09/2015

Espanya es nega a concretar quants refugiats acollirà

La Comissió Europea forçarà demà Rajoy a acceptar fins a 15.000 persones a l’Estat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Un refugiat sirià resant després d’arribar ahir 
 A les costes  De l’illa grega de Lesbos a 
 Bord d’una embarcació 
 Inflable que havia sortit  De Turquia.

MadridEspanya no es mulla. Tant Alemanya com França i el Regne Unit, la resta de socis de més pes de la UE, ja han anunciat la xifra aproximada de refugiats que preveuen acollir en els pròxims mesos [vegeu la notícia de la dreta]. Però l’Estat continua negant-se a parlar de quotes. “No estem en un debat de números, sinó de persones que busquen a Espanya la seguretat que no tenen als seus llocs d’origen”, va afirmar ahir el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, en una trobada amb la premsa a Moncloa a la tarda, gairebé quatre hores després que hagués acabat la reunió interministerial per abordar la crisi. La consigna és “no posar límits”, afegia la secretària d’estat d’Immigració i Emigració, Marina del Corral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però el malestar ahir entre els membres del govern espanyol era evident. Per què, a diferència dels seus socis europeus, van intentar evitar concretar xifres? Fonts de l’executiu van expressar la seva sorpresa -i alhora indignació- per haver conegut a través de la premsa les quotes que estudia la Comissió Europea, en una mostra més que el govern de Mariano Rajoy no està tenint ni veu ni vot en aquest debat. En la ment dels ministres hi ha les imatges de Ceuta i Melilla o les pasteres que arriben a les costes andaluses, una crisi de la qual, en més d’una ocasió, la Unió Europea s’ha volgut desentendre. I ara no volen donar la raó a Brussel·les tot just començar.

Canvi d’actitud en una setmana

Malgrat tot, l’executiu popular ja deixa entreveure que acabarà acceptant la quota que dicti demà el president de la Comissió Europa, Jean-Claude Juncker. Segons fonts comunitàries, a Espanya li tocarà acollir fins a 15.000 refugiats, més de cinc vegades el que preveia a principis d’estiu. En només una setmana Mariano Rajoy ha canviat radicalment d’actitud. Si a finals d’agost la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, assegurava que “cal posar límits a la solidaritat”, ahir Ayllón deia que “Espanya està preparada per assumir la seva responsabilitat i respondre a la situació amb solidaritat”.

A principis d’estiu Espanya va acceptar un total de 2.479 refugiats, quan Europa li demanava que elevés la xifra fins als 6.000. Llavors ja va rebre una allau de crítiques, però la imatge del nen sirià de tres anys mort en una platja turca, més les trobades de Rajoy amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, sumades a la proximitat d’eleccions, l’han obligat a recapacitar.

Rajoy, “traumatitzat”

El portaveu del PP, Pablo Casado, assegurava ahir que Rajoy està “traumatitzat” per la crisi de refugiats, però afegia molts peròs a les quotes d’acollida. Primer, demanava a Brussel·les que tingués en compte l’atur i el PIB d’Espanya abans de marcar xifres. El mateix feia la secretària d’estat d’Immigració, que recordava que per a un sirià serà més difícil trobar feina a Espanya que a Alemanya, amb “un atur tan alt”. L’austeritat i la crisi, que s’havien esvaït en els últims mesos del discurs del PP, han aflorat davant d’aquesta crisi. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, recordava des de l’Iran que l’última paraula la té el ministre d’Hisenda, que ha de destinar recursos.

Sense xifres oficials sobre la taula, el ministeri de Treball ha convocat per avui al migdia una reunió amb comunitats i ONG per estudiar els recursos disponibles per a l’acollida. Els grans ajuntaments han passat la mà per la cara a Rajoy en la resposta a la crisi i ara l’Estat els vol recordar que no tot és aconseguir pisos per donar la benvinguda als refugiats. Ahir l’Ajuntament de Madrid va penjar una gran pancarta a Cibeles per donar-los la benvinguda. El govern espanyol encara no parla de calendaris ni sap de quins països vindran ni com. La concreció va ser ahir mínima a la Moncloa.

stats