Internacional 09/11/2016

Farage i Corbyn coincideixen a valorar la victòria de Trump com una reacció antiestablishment

Downing Street confia a mantenir els vincles especials amb els Estats Units tot i el xoc general del triomf del republicà en un país que el gener passat va debatre al Parlament si li prohibia l'entrada

Quim Aranda
2 min
El líder ultradretà britànic, Nigel Farage, junt amb Trump en un míting el passat mes d'agost. / JONATHAN BACHMAN / AFP

LondresL’establishment polític britànic, el mateix que al gener va debatre als Comuns si prohibir o no l’entrada de Donald Trump al Regne Unit –ho va refusar–, ha reaccionat amb cautela davant el terratrèmol polític que ha desfermat la victòria del magnat en la carrera per la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’únic que s’ha congratulat obertament, de forma abassegadora, ha estat Nigel Farage, l’exlíder de l’antieuropeu i xenòfob UKIP, també l’únic polític britànic que ha participat activament en la campanya del republicà, i que Trump va presentar”.

“La victòria de Trump és un xoc més gran que el Brexit, és un triomf de la gent comuna protestant contra l’establishment”, ha dit Farage. “Hi haurà un amic a la Casa Blanca, algú que s’estima aquest país, més que no pas els Obama i els Clinton, que ens miraven per sobre de l’espatlla”.

Més enllà de les paraules de Farage, Downing Street acaba d’emetre un comunicat en què la primera ministra, Theresa May, assegura que “la Gran Bretanya i els Estats Units tenen una relació duradora i especial basada en els valors de la llibertat, la democràcia i l'empresa. Som, i així romandrem, socis amb forts lligams en el comerç, la seguretat i la defensa”.

Però contràriament al que creu Farage, la victòria de Trump podria suposar una ensopegada per a la Gran Bretanya post-Brexit, ja que els Estats Units apareixen ara una mica més inestables del que potser ho haurien estat amb Hillary Clinton, encara que Trump és un gran entusiasta del no a la Unió Europea dels britànics.

Per la seva banda, Jeremy Corbyn ha coincidit amb Farage en la interpretació antiestablishment que suposa la victòria de Trump, que és, diu, "el rebuig inequívoc d'una classe política i d’un sistema econòmic que simplement no funciona per a la majoria de la gent”. Les solucions d’un i altre, però, no poden ser més diferents.

En tot cas, hi ha encara massa incògnites quant al rumb econòmic, o també en matèria exterior, que prendrà Washington a partir del 20 de gener. I si la reacció del Ftse 100 ha estat, inicialment, a la baixa, el discurs de la victòria de Trump, de to conciliador, ha apaivagat una mica els primers neguits dels mercats.

stats