França prohibirà els telèfons mòbils a classe a partir del curs que ve

El Parlament francès aprova la mesura, una proposta de campanya de Macron, que ara passa al Senat

El Parlament de França va aprovar aquest dijous la prohibició de l'ús de telèfons mòbils en col·legis i instituts a partir del curs vinent, una mesura defensada en campanya electoral pel president, Emmanuel Macron.

El vot en primera lectura a l'Assemblea Nacional ha de ser validat ara pel Senat en una data encara per definir, i per una comissió mixta en cas de no arribar a un acord, segons Efe. La proposta de llei estableix que, a excepció dels centres en què el reglament interior ho autoritzi expressament, els alumnes no podran utilitzar un mòbil a les escoles de primària i secundària.

No han quedat fixades ni les possibles multes ni la manera com s'aplicarà el veto, però tenint en compte que no està permès registrar les motxilles dels estudiants ni requisar objectes no perillosos, als alumnes n'haurien de tenir prou tenint-los apagats i fora de la vista de professors i vigilants, segons els mitjans francesos.

El text defensat pel partit de Macron, La República en Marxa (LREM), considera que l'ús dels telèfons mòbils "provoca nombroses disfuncions incompatibles amb la millora del clima escolar" i que la seva prohibició afavorirà la concentració dels alumnes. Fins i tot al pati l'ús del mòbil "pot ser nefast perquè redueix l'activitat física i limita les interaccions socials".

Un 93% dels adolescents francesos d'entre 12 i 17 anys tenien un telèfon mòbil el 2016, enfront del 72% del 2005, segons una enquesta de l'Autoritat de Regulació de Comunicacions Electròniques (ARCEP).

El seu ús, segons els diputats, és susceptible de fomentar pràctiques de risc com el ciberassetjament o el cibersexisme, a més d'exposar els alumnes a "continguts violents o xocants", com la pornografia.

El partit conservador Els Republicans va rebutjar la proposta de llei al·legant que es tracta d'una simple "operació de comunicació", mentre que els socialistes i la formació radical d'esquerres La França Insubmisa van optar per abstenir-se.