EUROPA

La França rural busca metges a la desesperada

Els facultatius eviten triar pobles per l’aïllament i l’excés de feina

“Es busca metge urgentment en zona rural francesa”. Títols d’ofertes de feina com aquest són recurrents en l’actualitat a França: el país té un important dèficit de professionals de la medicina a les demarcacions rurals. Tant és així que alguns pobles fins i tot han enregistrat vídeos de promoció per atreure possibles candidats. És el cas de Landudec, un poble d’uns 1.300 habitants situat a la Bretanya, al nord-oest de l’Hexàgon. Des de fa quatre anys no hi ha metge, i des de llavors que no han parat de buscar-ne un. Sense èxit. El 2016 van recórrer a un realitzador local perquè els muntés un vídeo per donar-se a conèixer. “A Landudec trobareu camps, maduixes i surfistes. No estem lluny de festivals [de música]. A l’estiu la població es multiplica per dos, sort que el nostre càmping pot acollir tothom”, comenta la veu en off en un to desenfadat.

Tant els veïns del poble com els comerciants van participar a la filmació per escenificar les bondats de Landudec. De fet, “l’única cosa que falta per completar la felicitat [dels habitants d’aquest poble] és un metge de família”, conclou el locutor. La comuna va aprofitar el vídeo per presentar-lo a la Universitat de Brest en una campanya organitzada per l’Agència Regional de Salut a l’estil de cites ràpides per trobar parella però en aquest cas per posar en contacte metges amb municipis necessitats de professionals. Malgrat que la iniciativa de l’enregistrament va ser tot un èxit i el vídeo es va fer viral a França, el poble continua avui en dia sense metge.

Per visitar-se, els habitants han d’anar a la consulta del municipi veí més pròxim, a uns set quilòmetres. Això té com a conseqüència una saturació de visites per als facultatius de poble, fins al punt que alguns es veuen obligats a rebutjar pacients.

Metges estrangers

La mateixa problemàtica es repeteix en altres zones rurals. La comunitat de comunes de Dronne et Belle, que agrupa una vintena de pobles del centre de França, buscava un metge des de l’any 2014. No ha sigut fins ara fa poc que una doctora romanesa ha respost favorablement a l’anunci que les autoritats havien publicat en una agència especialitzada en la recerca de metges, confirma a l’ARA la directora general de serveis de la comunitat, Annick Gazaille. “La doctora s’instal·larà al municipi de Mareuil en Périgord”, afirma satisfeta Gazaille. No hi ha reticències cap als metges estrangers, assegura la directora. L’única condició, però, és que parlin francès. “Teníem una candidatura d’un metge espanyol, però no parlava bé l’idioma. Havia de formar-se per parlar-lo correctament”, explica Gazaille. Recórrer als metges estrangers és una de les solucions davant la negativa dels joves doctors francesos a instal·lar-se en zones rurals. Hi ha diverses raons per les quals no volen anar-hi: l’aïllament professional i social i la sobrecàrrega de feina.

Anuncis de feina

Davant d‘aquesta situació, al municipi occità d’Alban -a un centenar de quilometres de Tolosa de Llenguadoc- ja busquen el substitut del metge del poble. Avançant-se al calendari, el mateix doctor Fesquet ha publicat un anunci per trobar un candidat abans del gener del 2019, quan té previst jubilar-se. “Exerceixo sol en un consultori mèdic situat al cor del poble a la planta baixa de casa. Contràriament a les idees preconcebudes, és extremament pràctic i no hi ha gairebé cap inconvenient”, escriu el doctor Fesquet, que fa 33 anys que hi treballa.

De fet, l’oferta de feina que ha publicat aquest metge sembla un anunci de lloguer de pisos turístics: “El consultori és a 20 minuts d’Albi [...] i a 100 quilòmetres de Tolosa”, on hi ha un aeroport -escriu el doctor- amb vols cap a Frankfurt, Amsterdam, Londres i Madrid. “Alban és un poble dinàmic, amb comerços, un supermercat petit, escola al municipi i institut a Albi”, conclou. És una altra manera de curar-se en salut.

Més continguts de