Internacional 02/05/2019

Aldarulls dels ‘armilles grogues’ el Primer de Maig

Fins a 150.000 es van manifestar a tot França. Hi haver 38 ferits i es van dur a terme 380 detencions

Ara
2 min
Gasos lacrimògens contra la manifestació dels 'armilles grogues' a l'1 de maig de París

BarcelonaEls armilles grogues van monopolitzar ahir la manifestació tradicional del Primer de Maig, convocada pels sindicats majoritaris per al Dia del Treball, a tot França. A París van compartir protagonisme amb una manifestació d’activistes contra el canvi climàtic, però la marxa social va mobilitzar més de 40.000 persones, segons un recompte independent de l’organització Occurrence que utilitzen diversos mitjans francesos. La marxa, però, va acabar amb aldarulls i càrregues policials, com ja acostuma a ser habitual en els gairebé sis mesos de protestes del moviment.

La policia francesa va llançar gasos lacrimògens contra un grup de manifestants que duien passamuntanyes i que van respondre llançant projectils. Almenys un policia va resultar ferit, segons imatges publicades a les xarxes socials, on també es va veure mobiliari incendiat i vehicles amb els vidres trencats.

Unes 380 detencions

El ministeri de l’Interior francès va comptabilitzar fins a 150.000 manifestants a tot França, amb protestes especialment fortes a Bordeus, Lió, Marsella i Nantes. A París el govern va xifrar en 28.000 persones la manifestació, però el col·lectiu Occurrence va elevar la xifra a 40.000. A tot el país hi va haver 38 ferits, incloent-hi 14 policies, i es van dur a terme 380 detencions, moltes de les quals a la zona de Montparnasse, a París.

En aquest punt, cap a les 15 hores, els líders dels sindicats que havien convocat la protesta del Primer de Maig, com el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, van abandonar la manifestació després de rebre ells mateixos gasos lacrimògens, tot i que hi van tornar més tard. En un comunicat, el sindicat CGT denunciava la violència policial i la “repressió indiscriminada i sense precedents que ha seguit als actes de violència d’algunes parts”, uns fets que considera “escandalosos” i “inacceptables”. La policia francesa ha fet un tuit per aclarir que “la CGT mai no ha sigut l’objectiu de la policia i els gendarmes, que han assegurat la seva missió amb determinació contra els violents”. Es referia així als anomenats Blocs Negres, grups de manifestants anarquistes i d’extrema esquerra que acostumen a anar amb la cara tapada en les marxes dels armilles grogues.

La manifestació va avançar cap a la plaça Itàlia, punt final oficial de la marxa i on es concentrava força policia. Allà un bloc de manifestants encaputxats van voler avançar cap a un carrer que no estava previst en la ruta i la policia va tornar a llançar gasos lacrimògens.

Pocs dies després que el president Emmanuel Macron presentés el seu pla de reforma amb una retallada d’impostos per valor de 5.000 milions d’euros i millores a les pensions, la protesta dels armilles grogues -com a símbol de la classe treballadora i pensionista que pateix econòmicament- segueix ben viva.

A la crisi política més greu de Macron, que sumava ahir un dimecres als 24 dissabtes de manifestacions dels armilles grogues, s’hi afegia en aquest cas una altra. Aquest 1 de maig es complia just un any dels fets que van originar l’anomenat cas Benalla, la polèmica per la violència que va utilitzar en la manifestació del Primer de Maig del 2018 el llavors cap de seguretat de Macron, Alexandre Benalla, que va acabar cessat.

stats