Internacional 26/01/2019

Guaidó convoca als carrers fins a fer caure Maduro

El president interí demana el suport a l’exèrcit mentre el líder chavista es manté ferm i es nega a renunciar

Melissa Silva Franco
3 min
Guaidó demana els militars "que es posin del costat del poble"

CaracasLa crisi política a Veneçuela es va evidenciar ahir en les dues rodes de premsa convocades pels dos presidents que es proclamen legítims al país: Nicolás Maduro i Juan Guaidó. Maduro va respondre a les preguntes dels mitjans de comunicació des d’una de les sales del Palau Presidencial i en presència d’alguns dels seus ministres, mentre que Juan Guaidó va optar per parlar davant d’una multitud de veneçolans que van arribar a la plaça Bolívar de Chacao, un dels bressols de l’oposició a Caracas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les 12.30 del migdia, Guaidó va ser rebut entre aplaudiments i crits contra Maduro per part dels manifestants. El líder de l’oposició, que es va amagar després d’haver-se autoproclamat president dimecres, va parlar en companyia de la seva esposa i altres diputats de l’Assemblea Nacional, el Parlament desconegut pel chavisme. El primer que va demanar el president encarregat va ser un minut de silenci en homenatge als 26 morts que han deixat les protestes dels últims dies en diferents ciutats del país. Guaidó va convocar una “gran mobilització” per a la setmana que ve i va assegurar que “hi ha carrer per a estona”, com una advertència que les protestes continuaran “fins que deposi l’usurpador”, com anomena a Maduro.

Mentre Guaidó parlava, Luisa Rodríguez va intentar fer arribar als seus assessors una carta per demanar que el seu fill, Manuel Cants Rodríguez, un dels 175 detinguts en les manifestacions dels últims quatre dies a Caracas, fos alliberat. “Porto quatre hores esperant que arribi el president. Ha d’ajudar el meu fill i la resta de presos polítics: temem per la seva vida. Ara ja no només hem de patir la fam, sinó que també hem de veure els nostres fills empresonats o a l’exili”.

Aquesta carta va ser guardada en un sobre en què els assessors van rebre centenars de peticions més. Mentrestant, Guaidó assegurava que segueixen les converses amb militars de la base de les forces armades perquè s’uneixin al moviment contra Maduro. “Ha arribat l’hora de posar-se del costat de la Constitució, de respectar el poble de Veneçuela. Poseu-vos del costat del poble de Veneçuela. En els pròxims dies tindreu una prova important: ¿permetreu que arribi l’ajuda?”, va dir a les forces armades referint-se a la negativa de Maduro a acceptar ajuda humanitària davant la greu crisi econòmica i de desabastiment que pateix el país.

Aquest diumenge l’oposició realitzarà un operatiu que consisteix en repartir la llei d’amnistia casa per casa, amb què el president del Parlament opositor pretén guanyar més suports d’entre els militars.

A més, Guaidó va assegurar que, malgrat les amenaces de Maduro per expulsar els diplomàtics dels Estats Units, el govern interí els brindava seguretat i els convidava a quedar-se. No obstant això, aquest divendres Washington va començar a retirar personal i els seus familiars de l’ambaixada a Caracas i va recomanar als seus ciutadans que considerin seriosament abandonar Veneçuela. Almenys 70 persones esperaven aquest divendres a Maiquetía per abordar els vols d’American Airlines del migdia i primeres hores de la tarda.

Alhora, Nicolás Maduro, envoltat de ministres i de la cúpula militar, va mostrar una cara conciliadora. Va començar saludant a les forces armades i el poble “patriòtic”. Després va centrar el seu discurs en l’oposició, a la qual va oferir seure en una taula de diàleg. “Si he d’anar a trobar-me amb aquest noi de gorra i caputxa [en referència a Guaidó] al pic Humboldt a les tres de la matinada, ho faré. Si vol que hi vagi nu, hi aniré”, va dir des del Palau Presidencial.

Després, Maduro es va dedicar a relatar una cronologia de les diferents trobades que ha tingut amb l’oposició en els dies previs al 23 de gener. Segons Maduro, la primera reunió es va fer el 4 de gener, un dia abans que Guaidó assumís la presidència de l’Assemblea Nacional. En aquesta conversa hi va participar Freddy Bernal, actual protector de l’estat de Táchira. La segona va ser el 22 de gener a Caracas, al costat de dos dels polítics de confiança del govern chavista. “Des de les onze fins a quarts d’una de la nit [...] A l’últim pis. És possible que les càmeres tinguin registrades les cares de Diosdado Cabello i Freddy Bernal, arribant. Després va arribar aquest senyor Guaidó, amb una gorra i una mena de caputxa, tot tapat”. Sobre aquestes trobades, l’únic que va revelar va ser que Guaidó li havia assegurat que “no es juramentaria”.

I igual que Guaidó, Maduro va aprofitar la roda de premsa per convidar els seus seguidors a continuar lluitant, amb el suport de les forces armades. “Faig una crida a la rebel·lió popular contra el cop d’estat. Estarem en pau, és clar. Ho dic amb molta responsabilitat. Ho saben tots els líders militars.” El país es va mantenir en una calma tensa. Hi va haver xocs puntuals, però no es van registrar morts ni detencions.

stats