PRÒXIM ORIENT
Internacional 18/09/2017

Hamàs dissoldrà el seu govern a Gaza i convocarà eleccions

Hi haurà votacions a Palestina per primera vegada des del 2006

Ara
2 min
Un home passant per davant d’un grafiti, a Gaza, en què hi diu divisió en àrab.

BarcelonaUna decisió històrica, però que encara ho serà més si serveix per posar fi d’una vegada a la dramàtica agonia de la població palestina a la franja de Gaza: el moviment islàmic Hamàs, que té el poder de facto a la franja des de fa una dècada, va anunciar ahir que dissoldrà el seu govern a Gaza i acceptarà la convocatòria d’eleccions parlamentàries per escollir una nova cambra legislativa que serveixi per formar un govern palestí d’unitat. En l’actualitat, Hamàs controla Gaza, i el partit Fatah -del president palestí, Mahmud Abbas- té les regnes a Cisjordània, després que el moviment islàmic guanyés les eleccions legislatives del 2006 i aquella victòria desencadenés tensions entre les dues formacions i l’oposició de bona part de la comunitat internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hamàs va fer pública la seva intenció d’arribar a un acord amb Fatah després de vuit dies de converses al Caire amb alts càrrecs de la intel·ligència egípcia, en les quals també va participar des de divendres una delegació de Fatah. En concret, Hamàs va difondre ahir un comunicat des de la capital egípcia en què deia que accepta convocar eleccions generals, presidencials i legislatives als territoris palestins. O sigui, a Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est. Les últimes eleccions presidencials s’hi van celebrar el 2005, i les últimes parlamentàries, el 2006.

Es pot dir, però, que el moviment islàmic ha afluixat la corda perquè no li quedava més alternativa: es trobava totalment acorralat. Al mes d’abril Mahmud Abbas va retallar un 30% el salari dels funcionaris palestins a Gaza i hi va suspendre el pagament de serveis mèdics i la compra de combustible, cosa que encara va agreujar més la crisi energètica i econòmica a la franja. En l’actualitat només hi ha electricitat durant tres o quatre hores, i després les interrupcions del subministrament poden durar fins a dotze hores. De la mateixa manera, també falten medicaments essencials -com per exemple els necessaris per als tractaments de la quimioteràpia per al càncer-, i s’han limitat els permisos perquè pacients greus puguin ser traslladats a Cisjordània per rebre atenció mèdica.

A les limitacions fixades pel govern palestí des de Cisjordània s’hi ha d’afegir el bloqueig que Israel també manté a la franja des del 2007. Hamàs va guanyar les eleccions legislatives un any abans, el 2006. Va obtenir 74 escons, mentre que Fatah només va aconseguir-ne 46. Israel, els EUA i la UE consideren Hamàs un grup terrorista i van exigir al moviment islamista que condemnés la violència, reconegués Israel i acceptés els acords de pau firmats fins aleshores, cosa que Hamàs no va fer. Des de llavors les tensions entre Hamàs i Fatah van començar, però les dues formacions també han signat diversos acords per crear un govern de reconciliació nacional. De moment, cap ha fructificat. Fatah confia que aquest cop les bones voluntats no es quedin només en bones paraules.

stats