CANVI DE CICLE

'La Guerra de la Independència d'Espanya', segons un articulista de 'The International Herald Tribune'

El text assegura que "el malestar entre els catalans és real i cal tenir-lo en compte". L'agència Reuters recorda que el dèficit fiscal català és més gran que el d'Escòcia

En un article publicat aquest dijous als blogs d'opinió de 'The International Herald Tribune', s'aborda el creixent sentiment independentista a Catalunya i es recorda que, a més del "malestar per la situació econòmica i els plans d'austeritat, és clau per entendre la manifestació massiva de la Diada". També cita el destí de l'Estatut.

"El m alestar dels catalans és real i s' ha de tenir en compte. Però Mas s'arrisca a passar-se de la ratlla amb Rajoy . J a ha insinuat , amb deliberada ambigüitat , que si no s'arriba a un acord fiscal podria obrir el " camí de la llibertat " per a Catalunya . Però per a una secessió de Catalunya , caldria esmenar la Constitució espanyola (cosa poc probable), i la independència de la regió s'hauria d'aprovar en un referèndum de tots els espanyols, no només els catalans (cosa que també és molt poc probable ) ."

També aquest dijous l'agència Reuters explica que "la crisi econòmica intensifica el separatisme català" i es fa ressò de les declaracions d'Elisenda Paluzie, degana d'economia de la Universitat de Barcelona, que explica que fins i tot pagant el seu propi cos militar i diplomàtic el benefici financer de la independència de Catalunya seria equivalent al 7% del seu PIB.