"Israel - Palestina: per què aquest impàs?", al 'Planeta' d'aquest dissabte

El conflicte entre Israel i Palestina es troba en un punt mort. El suplement 'Planeta' d'aquest dissabte ofereix les claus per saber-ne els motius

Jueus i palestins, cada cop més, deixen de mirar-se uns als altres i s'enroquen en el seus propis posicionaments. El messianisme del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu l'ha dut a tolerar i fins i tot impulsar la colonització de terres palestines per part de ciutadans jueus, en base a una ideologia que barreja el judaisme més ortodox amb el sionisme. El 'Planeta' analitza els orígens d'aquesta corrent i la seva relació amb Netanyahu.

De la banda del poble palestí, la divisió política i la manca de lideratge suposa un escull a l'avenç de la seva causa. Manca un pla de successió clar al partit Fatah, un cop Mahmud Abbas, de més de vuitanta anys, deixi el poder. La divisió política dels palestins és també un reflex de la societat àrab. En contrast a l'estricte islamisme de Hamàs, el suplement de dissabte, en una crònica de la ciutat de Haifa, descriu la corrent liberal de molts dels seus ciutadans àrabs.