Publicitat
Publicitat

Israel envaeix Gaza per terra

Netanyahu dóna l’ordre per entrar al nord de la franja i destruir els túnels que fa servir Hamàs

Una mica abans de les onze de la nit d’ahir les tropes israelianes van començar a entrar a la franja de Gaza. L’exèrcit va dir que es tracta de “la segona fase” de l’operació Pilar Defensiu, que va començar el 8 de juliol, i que l’objectiu és “destruir les infraestructures del terror [els túnels] i tornar la calma als ciutadans d’Israel”. La decisió la van aprovar personalment el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa, Moshé Yaalon, així com el gabinet restringit, i hi van participar “forts contingents de l’artilleria, d’enginyeria i dels serveis d’intel·ligència, entre d’altres”.

L’expansió de l’operació Pilar Defensiu va començar unes hores després que l’aviació, la marina i l’artilleria descarreguessin un atac combinat sobre nombrosos objectius per tota la franja. Durant els atacs que van tenir lloc fins que va començar l’operació van morir onze palestins, set dels quals eren nens.

Les primeres reaccions de Hamàs van ser altisonants. El seu portaveu, Fauzi Barhum, va dir que Israel “pagarà un alt preu”, i el seu col·lega Sami Abu Zuhri va declarar que “Israel està jugant amb foc”. Tot i això, els palestins no van detallar l’abast de la incursió militar israeliana, que ahir a la nit semblava centrada només en el nord de la franja.

Fonts militars israelianes van dir que “durarà aproximadament entre una setmana i deu dies, i serà força àmplia, tant al nord com al sud i al centre de la Franja”. Tot i això, els analistes estimen que Netanyahu decidirà sobre la marxa les dimensions i l’abast exactes de l’operació.

Pressió per a Hamàs

En mitjans polítics es comentava que l’objectiu del primer ministre israelià podria ser pressionar les milícies palestines en aquests moments que s’està negociant un alto el foc al Caire. La situació d’aquestes negociacions és confusa i ahir a la nit tant Israel com els palestins indicaven que la negociació no avançava en cap sentit.

Fonts palestines van dir que Hamàs no està parlant directament amb els egipcis i que qui porta el pes de les converses és la Jihad Islàmica, una organització més radical que Hamàs però que manté amb Egipte més bones relacions que Hamàs.

Una qüestió que fa perillar les converses del Caire és l’actitud de Qatar, un país que té molta ascendència sobre Hamàs, però que està relegat al pati del darrere per Egipte. Els israelians diuen que no s’oposen a la participació activa de Qatar en les negociacions sempre que estigui supeditat a Egipte, que és el país que té més bones relacions amb l’estat jueu.

Més continguts de