CAOS POLÍTIC
Internacional 29/05/2018

Itàlia, abocada a noves eleccions després de l’estiu

L’exdirectiu de l’FMI a qui Mattarella ha encarregat formar govern no té prou suports al Parlament

Soraya Melguizo
4 min
L’economista i ex director executiu de l’FMI Carlo Cottarelli va comparèixer ahir davant de la premsa per explicar que vol formar govern per aprovar els pressupostos del 2019 i després convocar eleccions per a l’any vinent.

RomaEl president de la República, Sergio Mattarella, va encarregar ahir a l’economista Carlo Cottarelli la formació d’un govern de transició que condueixi el país fins a la convocatòria d’eleccions anticipades. Però el rebuig de la major part de les forces polítiques a donar suport a un executiu tècnic aboca el país a noves eleccions, que probablement donaran resultats molt semblants als obtinguts el 4 de març.

Després de més de 84 dies sense govern, el president de la República es va negar diumenge a acceptar el candidat a ministre d’Economia proposat pel Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga, l’economista euroescèptic Paolo Savona, i va desfermar així una crisi institucional sense precedents. La decisió del cap de l’estat va obligar l’advocat i professor universitari Giuseppe Conte a rebutjar l’encàrrec de formar govern que Mattarella li havia fet dimecres passat. Tant el M5E com la Lliga exigeixen ja la convocatòria d’eleccions anticipades.

“Una vergonya”, diu Di Maio

El líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, va anar fins i tot més enllà i va anunciar que el seu grup iniciaria els tràmits per reprovar formalment Mattarella. El líder grillino va convocar una manifestació a Roma el 2 de juny, Dia de la República Italiana, festa nacional. “Pengeu una bandera tricolor a les finestres”, va proposar des de les xarxes socials. “Per primera vegada tindrem un govern que no haurà sigut votat ni pel poble ni pel Parlament. Una vergonya única en la història de la República”, va lamentar Di Maio, que va denunciar que el veto de Mattarella estava motivat exclusivament per la voluntat de fer fracassar un govern del M5E i la Lliga.

Matteo Salvini tampoc es va quedar enrere. El secretari general de la Lliga va amenaçar de portar la protesta a les places. “Si Berlín, París o Brussel·les no l’accepten, no es pot formar govern a Itàlia. És una bogeria”, va bramar el líder liguista. Salvini va negar que existís un pla al programa de govern per treure Itàlia de l’euro, i va acusar Mattarella de ser “àrbitre i jugador”.

Carlo Cottarelli, un exdirectiu del Fons Mundial Internacional (FMI), encapçalarà un executiu amb una llista de ministres tècnics. L’economista va acceptar l’encàrrec de Mattarella “amb reserves” i va prometre que el seu govern mantindrà la “neutralitat” en assumptes polítics i electorals. A més Cottarelli, un expert en finances públiques, professor la Universitat Bocconi de Milà, es va comprometre a no presentar-se a les pròximes eleccions i va assegurar que exigirà el mateix compromís als membres del seu futur gabinet.

En els pròxims dies es presentarà amb un programa de govern davant les dues cambres del Parlament. Si n’obté la confiança, el programa inclourà l’aprovació al setembre dels pressupostos generals per al pròxim any. A continuació, segons va explicar l’economista després de reunir-se ahir al matí amb el president Mattarella, el govern presentarà la renúncia i es convocaran eleccions anticipades, que se celebraran probablement el 2019.

En cas de no obtenir la majoria necessària al Parlament, que és l’opció més probable, el govern dimitiria “immediatament” i es formaria un executiu instrumental, en substitució del dimissionari govern de Paolo Gentiloni, amb capacitat per gestionar els afers corrents fins a la convocatòria d’eleccions després de l’estiu.

Cottarelli va aprofitar la seva compareixença per llançar un missatge de calma als mercats internacionals i a Europa. “El diàleg amb la Unió Europea en defensa dels nostres interessos és essencial, i ha de ser un diàleg constructiu amb el reconeixement ple del paper d’Itàlia”, va assegurar. L’economista va confirmar a més la “participació” d’Itàlia a la zona euro.

“Els últims dies han augmentat les tensions en els mercats financers. La prima de risc ha augmentat, però l’economia italiana està creixent i els comptes públics estan sota control -va assenyalar l’economista-. Un govern guiat per mi asseguraria una gestió prudent dels nostres comptes públics”.

La jura del càrrec i dels ministres es podria produir dimecres. Després, Cottarelli haurà de sotmetre el seu govern al vot de confiança al Senat i la Cambra dels Diputats.

I tenint en compte que el Moviment Cinc Estrelles i la Lliga sumen més del 50% dels vots al Parlament i ja han manifestat el seu rebuig, el govern neix pràcticament mort.

Només el Partit Demòcrata ha manifestat el seu suport a Cottarelli. A més de la Lliga i el M5E, la Força Itàlia de Silvio Berlusconi i els postfeixistes Germans d’Itàlia de Georgia Meloni van anunciar també que no votarien a favor de donar confiança a l’executiu encapçalat per l’economista i exdirectiu de l’FMI.

La prima de risc italiana es dispara fins als 235 punts

El fracàs de l’intent del Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga de formar govern a Itàlia després del veto del president de la República a un ministre antieuro va provocar un terratrèmol als mercats internacionals i a les principals capitals europees. La prima de risc italiana es va disparar i va tancar el dia a 235 punts, i segueix augmentant la bretxa amb el deute alemany des dels 110 punts que registrava a finals d’abril. La prima de risc espanyola estava ahir en 117.

Mentrestant, el president francès, Emmanuel Macron, que fa uns dies va trucar per telèfon a Giuseppe Conte, el primer ministre proposat per la Lliga i el M5E per encapçalar el seu govern, va elogiar la valentia i responsabilitat de Mattarella. Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, objecte dels atacs del ministre euroescèptic, va recordar que a l’eurozona hi ha regles que s’han de respectar.

stats