Khashoggi va ser estrangulat només entrar al consolat saudita, diu la fiscalia turca

El fiscal turc es queixa de la poca col·laboració de la fiscalia saudita

La Fiscalia d'Istanbul, que investiga l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul, ha confirmat aquest dimecres que el reporter va ser estrangulat i tot seguit esquarterat. La fiscalia va difondre aquesta informació en una declaració escrita, reproduïda per la cadena CNNTürk, un dia després de reunir-se amb el fiscal en cap saudita encarregat d'investigar el cas.

El document de la institució judicial fa constar que "Jamal Khashoggi va ser assassinat mitjançant estrangulament, de manera planificada per avançat, immediatament després d'entrar, el 2 d'octubre del 2018, en el consolat d'Aràbia Saudita a Istanbul per recollir uns documents relatius al seu matrimoni".

"El cos de Jamal Khashoggi va ser eliminat mitjançant esquarterament, també de manera planificada, després que se l'hagués matat per estrangulament", detalla el mateix comunicat. El text ressalta que els representants de la fiscalia turca es van reunir dilluns amb el fiscal en cap saudita, Saud El Moyeb, que havia arribat el dia anterior a Istanbul per a una visita de treball.

Durant aquesta reunió els juristes turcs van exigir als saudites per escrit la resposta a tres preguntes: on era el cos de Khashoggi, si tenien qualsevol informació sobre la planificació prèvia de l'assassinat i qui era el col·laborador local que, segons declaracions de Riad, era l'encarregat de desfer-se del cadàver.

La delegació saudita es va reunir amb la turca una vegada més aquest dimarts "i se li van repetir aquestes preguntes, subratllant que s'està esperant una resposta". Davant d'això els saudites van prometre respondre aquell mateix dia, diu el comunicat. Però la resposta per escrit que va fer arribar el fiscal saudita al turc avui dimecres només consisteix en "una invitació al fiscal en cap d'Istanbul i el seu equip a viatjar a l'Aràbia Saudita amb totes les proves per investigar conjuntament el cas".

El Moyeb va aclarir que les autoritats saudites no tenen cap constància d'un col·laborador local turc, contradient així la versió oficial saudita difosa abans. "Malgrat tota la nostra bona voluntat, no vam obtenir cap resultat concret de les converses [amb l'equip saudita]", assenyala el comunicat turc.