El Kurdistan iraquià celebrarà un referèndum per a la seva independència

Bagdad rebutja la convocatòria perquè la considera "fets consumats"

El president del govern autònom del Kurdistan iraquià, Masud Barzan, i ha demanat al Parlament regional kurd que fixi una data per convocar un referèndum a les zones en disputa amb el govern iraquià sobre la seva adhesió al Kurdistan. La resposta de Bagdad no s'ha fet esperar i, en paraules del president, Nuri al Maliki, ha criticat la convocatòria.

Aprofitant l'ofensiva dels islamistes sunnites de l'Exèrcit Islàmic de l'Iraq i del Llevant (ISIL), el Kurdistan ha ampliat els seus límits fronterers fins a la ciutat de Kirkuk, important nucli petroler situat al nord de l'Iraq i controlat fins ara pel govern de Bagdad. Un cop celebrat el referèndum per definir els límits de la regió kurda es preveu convocar una segona consulta, en aquest cas sobre la independència del Kurdistan.

"La voluntat del poble kurd es la declaració d'un estat kurd. No volem continuar essent ostatges de Bagdad", ha dit aquest dijous Mohama Jalil diputat kurd pertanyent al partit de Barzani.

En una entrevista a la televisió britànica BBC el president kurd Barzani va afirmar per primer cop la seva intenció de convocar un referèndum d'autodeterminació al Kurdistan iraquià. L'article 140 de la Constitució iraquiana estipula la celebració d'un referèndum per determinar l'estatus de la ciutat de Kirkuk. La consulta s'hauria d'haver celebrat l'any 2007, però s'ha anat ajornant indefinidament per les continues disputes entre el govern de Bagdad i el govern autònom del Kurdistan.

Per contra, Al Maliki ha assenyalat que "ningú té dret a explotar els esdeveniments per imposar una política de fets consumats, en declaracions al diari turc Hurriyet.