Internacional 04/01/2016

La casa dels Saüd descobreix el dèficit públic pel petroli barat

El màxim exportador de cru, abocat a fer retallades per contenir els números vermells

Xavier Grau
3 min
El rei saudita Salman bin Abdulaziz creu que el país pot afrontar els reptes econòmics.

BarcelonaL’any passat l’Aràbia Saudita va executar 157 persones i ha començat el 2016 amb 47 execucions, entre les quals la del xeic Al-Nimr, un dels líders de la revolta xiïta a l’est del país. L’onada repressiva coincideix amb un moment d’incertesa sobre la capacitat de la casa dels Saüd per mantenir el nivell de vida de la població. Ja fa un any i mig que el preu del petroli no ha deixat de caure i es preveu que aquest 2016 continuarà barat. I això malgrat que el consum mundial de cru està en nivells màxims. El regne del golf Pèrsic encara és el primer exportador mundial de petroli i no ha volgut retallar la producció de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per fer pujar el preu del barril. Els experts creuen que amb aquesta decisió persegueix fer inviables les noves explotacions petrolieres dels Estats Units, que requereixen més inversió. Però de moment els productors americans han aguantat i, de fet, els Estats Units s’han convertit en el primer productor mundial, i han pres el lloc a l’Aràbia Saudita. Per primer cop, les empreses dels Estats Units han rebut l’autorització per vendre or negre a altres països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot plegat ha tingut repercussions geoestratègiques: l’Aràbia Saudita tem que, si els Estats Units ja no depenen del seu petroli, puguin deixar de donar-los suport per mantenir la tranquil·litat militar.

Però l’aposta de l’Aràbia Saudita ha tingut un cost intern molt important no políticament, sinó econòmicament. En efecte, vendre el petroli barat ha desquadrat els comptes públics fins a límits insospitats, batent rècords, i el país es veu abocat a emprendre retallades, fins ara inèdites en un estat productor i exportador de petroli.

Les xifres es van conèixer la setmana passada. El dèficit públic el 2015 a l’Aràbia Saudita s’ha disparat fins als 367.000 milions de rials, uns 89.000 milions d’euros. El país intenta des de fa un temps no dependre tant del petroli, per evitar precisament aquests desajustaments. El ministre de Finances, Ibrahim al-Assaf, va indicar que els ingressos no petroliers de l’estat han millorat un 29%, cosa que ha amortit l’impacte en els comptes públics del baix preu del petroli.

Els comptes públics van registrar uns ingressos totals de 148.000 milions d’euros i una despesa de 236.000 milions d’euros. El govern saudita vol retallar aquest desequilibri l’any 2016.

Retallades i gasolina més cara

Per això, el ministre de Finances va avançar les línies bàsiques del pressupost per al 2016. Els números vermells continuaran, però sense arribar als nivells del 2015. El dèficit previst per a aquest any és de 79.000 milions d’euros. Per disminuir-lo en gairebé 10.000 milions d’euros, el govern saudita pensa aplicar una mesura que ja s’ha utilitzat a Europa els últims anys: les retallades.

El ministre ho va deixar clar. Es racionalitzarà l’administració pública, cosa que afectarà principalment els salaris dels funcionaris, que suposen més de la meitat del pressupost. I també es revisaran les generoses subvencions que tenen alguns serveis, com l’energia o l’aigua. La traducció d’aquesta política ja ha començat, amb un augment del 50% del preu de la gasolina de 95 octans i un augment similar de la de 91. Pel que fa a l’energia elèctrica, no hi haurà grans modificacions per als abonats domèstics, però sí per al sector comercial i l’agrícola, que veuran un augment del preu de la llum d’un 25%.

Que la situació no és fàcil ho demostra que el rei, Salman bin Abdulaziz, va fer un discurs a la nació en el qual traçava les línies de per on haurà d’anar la política econòmica del país. Entre altres aspectes assenyalava que hi ha els mitjans per fer front als reptes econòmics, però demanava diversificar les fonts d’ingressos del país. Per això, va demanar al ministre de Finances reformes estructurals que permetin sanejar els comptes públics, emprendre projectes de desenvolupament econòmic i reduir la dependència del petroli.

De moment les retallades apuntades pel govern saudita es refereixen sobretot a la congelació del sou dels funcionaris i a les subvencions, però el país està immers en una política de grans infraestructures (algunes d’elles, com l’alta velocitat Medina-La Meca, en què participen empreses espanyoles) que també podrien veure’s afectades.

Preu del petroli

No dependre dels ingressos del petroli és clau si l’Aràbia Saudita vol reduir el dèficit, perquè el preu del cru no sembla que hagi d’encarir-se, especialment després que el ministre del Petroli del país, Ali al-Naimi, digués que no modificarà la política de producció, segons recollia aquesta mateixa setmana el diari nord-americà The Wall Street Journal. “Donarem satisfacció a la demanda dels nostres clients”, va manifestar el ministre, que va deixar clar que la producció no es limitarà i es donarà resposta a la demanda.

stats