Internacional 05/01/2016

L’Iran acusa els saudites de fabricar la crisi per afeblir-lo

Teheran tem que l’escalada de tensió amb Riad perjudiqui l’aixecament de les sancions

Zahida Membrado
3 min
L’Iran acusa els saudites de fabricar la crisi per afeblir-lo

BarcelonaAvui venç el termini que l’Aràbia Saudita ha donat a l’Iran per evacuar el seu personal de l’ambaixada a Riad. La decisió de la casa d’Al-Saüd de tallar relacions diplomàtiques amb la República Islàmica ha desfermat una cadena de colèriques reaccions entre les autoritats iranianes, que acusen el seu gran rival a la regió de fabricar una nova crisi política per deteriorar la potència xiïta. L’escalada de la tensió entre Riad i Teheran va esclatar dissabte passat quan l’Aràbia Saudita va aplicar la pena capital al xeic Nimr al-Nimr, un prominent clergue xiïta opositor del govern de Riad. En saber-se l’execució, centenars de radicals iranians exaltats van incendiar l’ambaixada i el consolat saudites a Teheran i Maixhad, uns fets que l’Iran ha condemnat enèrgicament, si bé, alhora, des del govern i el Parlament acusen Riad d’estar exacerbant l’hostilitat política a la regió per desacreditar l’Iran davant el món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I tot això, quan s’espera que d’aquí poques setmanes la comunitat internacional aixequi les sancions contra la República Islàmica, cosa que obrirà la porta a elevades inversions estrangeres que, sens dubte, contribuiran a empoderar l’Iran. Així, el president del país, Hassan Rouhani, va criticar ahir els atacs a les seus diplomàtiques saudites, però va deplorar la decisió de Riad de tallar relacions amb l’Iran i va acusar el regne saudita d’“estendre el sectarisme, el terrorisme i l’extremisme a la regió i al món”.

Ali Sadeghi, el portaveu del poder judicial, també va censurar els atacs violents i va informar en roda de premsa que 40 persones a Teheran i quatre a Maixhad han sigut detingudes per haver participat en els aldarulls. “S’ha obert una investigació judicial per identificar més individus relacionats amb els fets”, va afegir l’alt responsable.

Rafsandjaní critica el wahhabisme

També des dels estaments polítics més alts, l’aiatol·là Haixemi Rafsandjaní, president del Consell de Discerniment, pròxim al president Rouhani i una de les figures polítiques amb més poder de l’Iran, va declarar que la “violència i la destrucció incrementen el sectarisme”. Però Rafsandjaní va apuntar un altre extrem: “Els governants salafistes i wahhabistes de l’Aràbia Saudita exporten a la regió la violència i les seves lluites internes”.

S’estava referint a la repressió violenta amb què Riad actua cada vegada que a l’interior de les seves fronteres es produeix un alçament popular, especialment contra les minories religioses. Precisament, el xeic xiïta executat havia jugat un rol destacat en l’onada de protestes populars que es van produir el 2011 contra les autoritats sunnites que dirigeixen el país. Com si es tractés d’un efecte en cadena, ahir el Sudan i Bahrain, aliats sunnites de Riad, van anunciar també la ruptura de les relacions amb Teheran i van retirar el seu personal diplomàtic de l’Iran. Per la seva banda, els Emirats Àrabs Units van comunicar que reduïen a la “mínima expressió” la seva presència a la República Islàmica, i que hi deixaven només un encarregat de negocis. I avui, a través d'un comunicat, Kuwait

Mentrestant, els Estats Units -aliats de l’Aràbia Saudita però cada dia més pròxims a Teheran- i Alemanya van demanar ahir calma a les dues potències rivals i van expressar el seu temor a un augment de la violència sectària a la regió i en perjudici dels esforços que està fent la comunitat internacional per portar la pau a Síria i al Iemen. Ahir mateix es van produir fortes explosions en dues mesquites sunnites a la ciutat de majoria xiïta de Hil·la, al veí Iraq, on el govern és aliat de Teheran.

El sector del cru també s’ha vist afectat per les tensions entre els dos grans exportadors de petroli a la regió, amb un increment d’un 2% del preu del barril de Brent. Així mateix, les borses dels països del Golf van patir una caiguda brusca: la cotització a Qatar va baixar més d’un 2,5%.

La Xina, un país que normalment no pren partida en les disputes geopolítiques del Pròxim Orient, va expressar la seva “preocupació” pels esdeveniments, mentre que Moscou es va oferir a actuar com a mediador entre els dos països.

Desconcert a les xarxes

Però, més enllà de les reaccions de les grans potències, els iranians es mostraven ahir desconcertats. A les diferents xarxes socials, molts usuaris van criticar els atacs de “radicals” a les seus diplomàtiques saudites i van advertir que aquest nou conflicte pot portar conseqüències molt negatives per al futur del país. Des que l’Iran va signar l’acord nuclear amb Occident el juliol passat, els iranians esperen amb impaciència que l’economia i les relacions amb el món millorin. “L’Aràbia Saudita és la gran guanyadora d’aquest joc. Cremar la seva ambaixada ha sigut una estupidesa”, es lamentava un usuari.

stats