L'OTAN crea una força militar d'intervenció ràpida

"L'ambient de seguretat és més impredictible que mai", ha argumentat Rasmussen

Els països de l'OTAN han aprovat avui el seu pla d'acció immediata que reforça la seva defensa col·lectiva i comporta la posada en marxa d'una força d'intervenció ràpida capaç de desplegar-entre dos i cinc dies. "Es una demostració de la nostra solidaritat i la nostra determinació", ha dit el secretari general de l'Aliança, Anders Fogh Rasmussen. 

La creació d'aquesta força d'acció immediata s'ha formalitzat en el segon dia de cimera de l'OTAN a la ciutat gal·lesa de Newport.

"El moment de seguretat que afrontem és més impredictible que mai: Rússia està atacant a Ucraïna, hi ha extremistes violents al Pròxim Orient i la inestabilitat creix al nord d'Àfrica. En aquests moments de turbulència, l'OTAN ha d'estar preparada per poder defensar-se i també als seus aliats ", ha afegit Rasmussen.

Alhora, ha assenyalat que les casernes generals d'aquesta força d'acció immediata tindran la seva seu en un dels aliats d'Europa de l'Est i que l'Aliança Atlàntica mantindrà en aquests països "una presència i activitat continuada" sobre una base rotatòria com en l'actualitat.

Rasmussen ha assenyalat, durant la conferència de premsa, que els detalls militars d'aquesta força d'acció immediata encara han de decidir-se.

El secretari general aliat ha indicat que països com "Polònia, Romania i els bàltics han expressat que estan disposats a acollir en els seus territoris les instal·lacions" d'aquesta força multinacional que s'integrarà amb forces terrestres, navals i de les forces especials.

"Es podran desplegar en qualsevol lloc del món i en poc temps", ha subratllat el polític danès.

En l'obertura avui de l'última sessió de la cimera, el primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat que el seu país contribuirà amb 3.500 efectius a aquesta força multinacional i que tindrà el seu quarter general a Polònia.

Per la seva banda, el president de Polònia, Bronislaw Komorowski, ha afirmat que el seu país albergarà la pròxima cimera bianual de l'organisme a Varsòvia el 2016.