Le Pen nega la responsabilitat de França en les detencions de jueus durant el nazisme

La candidata de la ultradreta rep dures crítiques per les seves declaracions

La candidata de la ultradreta a la presidència de França, Marine Le Pen, nega la responsabilitat del seu país en les detencions de jueus durant l'ocupació nazi

En una entrevista aquest diumenge, Le Pen va assegurar que França no és responsable de l'onada de detencions de jueus del 16 i 17 de juliol del 1942, quan 13.000 persones van ser arrestades amb la complicitat de les autoritats col·laboracionistes del règim de Vichy. La major part dels detinguts van ser  deportats a camps de concentració i exterminats.

Coneguts com els successos de la batuda del Velòdrom d'Hivern, aquests fets són sovint assenyalats com un dels moments de la complicitat de França amb el règim nazi, pels quals el 1995 el llavors president, Jacques Chirac, va demanar perdó a la comunitat jueva.

Marine Le Pen va seguir diumenge, amb aquestes declaracions, els passos del seu pare, Jean-Marie Le Pen, i va considerar que França no va ser responsable d'aquests fets, perquè, segons ella, el règim de Vichy no representava el país.

"Si hi va haver responsables, van ser els que eren al poder, i no representaven França", va assenyalar la candidata ultradretana.

Crítiques

"Alguns havien oblidat que Marine Le Pen és la filla de Jean-Marie Le Pen", ha replicat aquest dilluns  Emmanuel Macron, fent referència a les diverses condemnes per negacionisme que va tenir el pare de la candidata, fundador del Front Nacional.

Per a l'exministre, a qui els sondejos auguren que passarà a la segona volta contra la ultradretana, Le Pen comet "un error històric i polític greu" amb el qual mostra "el seu veritable rostre".

Les declaracions de Marine Le Pen es produeixen quan falten dues setmanes per a la primera volta de les presidencials, en què els sondejos la situen al capdavant, i després de mesos en què l'aspirant ha intentat distanciar-se del radicalisme del seu pare.

"Si algú dubtava que Marine Le Pen és d'extrema dreta, ja no ho pot dubtar", ha assenyalat el socialista Benoît Hamon, mentre que l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon troba normal que fes aquestes declaracions, perquè "tota la seva educació política va ser a l'ombra del seu pare".

El conservador François Fillon, per la seva banda, ha alertat del perill que suposa despertar aquest tipus de debats.

Davant les crítiques rebudes, i amb l'amenaça que les declaracions puguin trasbalsar les seves possibilitats, Le Pen ha emès un comunicat per matisar les seves paraules. Al text recorda que els expresidents Charles de Gaulle i François Mitterrand tampoc consideraven que el règim de Vichy, "col·laboracionista i il·legal", representés França.

Alhora, ha assenyalat que no resta responsabilitat d'aquests fets "innobles" als francesos que hi van participar ni "de totes les atrocitats comeses durant aquest període".

Le Pen acusa els seus rivals d' "instrumentalitzar" les seves paraules amb finalitats electoralistes. 

Més continguts de