VENEÇUELA

L’empresa electoral confirma la manipulació dels comicis a Veneçuela

Les eleccions es van fer amb un sistema de vot electrònic contractat pel govern

La controvèrsia sobre les eleccions a l’Assemblea Nacional Constituent segueix en augment. Ahir se’n va escriure un nou capítol des de Londres amb Smartmatic, l’empresa encarregada del sistema de vot electrònic a Veneçuela des del 2004: va denunciar en una roda de premsa que es van manipular les dades de participació en els comicis de diumenge.

“El que puc assegurar és que les xifres oficials i les que va registrar el sistema no concorden. Sabem, sense cap mena de dubte, que les dades de participació en les recents eleccions es van manipular. Calculem que la diferència entre la participació real i l’anunciada per les autoritats és d’almenys un milió de vots”, va explicar el director executiu de la companyia, Antonio Múgica.

El govern veneçolà va contractar Smartmatic el 2004. Llavors aquesta empresa de gestió electoral ja va proporcionar les màquines digitals de votació per al referèndum que va decidir la permanència del llavors president Hugo Chávez al poder.

Múgica va defensar la trajectòria de Smartmatic als processos electorals a Veneçuela, malgrat els profunds conflictes polítics que ha viscut aquest país. A més, també va defensar el sistema automatitzat que Smartmatic utilitza a Veneçuela. En aquest sentit, va dir que disposa de controls per detectar de manera immediata si els resultats de les votacions han sigut manipulats pel Consell Nacional Electoral (CNE).

Necessitat d’una auditoria

L’empresa va plantejar la necessitat de dur a terme una auditoria que permeti saber la participació real en els comicis. Sobre aquesta denúncia, Múgica va admetre que no s’havia posat en contacte amb el CNE de Veneçuela perquè no ho considerava oportú. “Vam pensar que a les autoritats no els agradaria el que els havíem de dir”, va justificar-se.

Marco Ruíz, secretari general del Sindicat Nacional de Treballadors de la Premsa, va explicar que 20 tècnics de l’empresa electoral han abandonat Veneçuela per motius de seguretat, 24 hores abans que Smartmatic fes aquest anunci a Londres.

La presidenta del CNE, Tibisay Lucena, va contestar de la següent manera a les acusacions de Smartmatic: “L’empresa va participar en totes les auditories d’aquestes eleccions i ara, tres dies després, quan el país està en pau, posa en dubte els resultats”, es va queixar. I va advertir: “Ens reservem el dret d’emprendre accions legals a partir d’ara”.

El president de l’Assemblea Nacional (o sigui, el Parlament escollit a les eleccions legislatives del 2015 i controlat per l’oposició), Julio Borges, va anunciar que sol·licitaran a la fiscalia l’obertura d’una investigació penal contra el CNE. “L’anunci que va fer Smartmatic posa en evidència que estem davant d’una constituent fraudulenta i que no existeix”, va declarar.

A partir d’avui a les nou del matí el govern ha citat els seus seguidors a “ocupar l’Assemblea Nacional” al costat dels candidats escollits diumenge, perquè puguin prendre possessió del càrrec com a nous diputats al Palau Legislatiu.

Presa del Parlament

Maria Vicente forma part de l’anomenat Comando Hugo Chávez de Caracas, que es dirigirà aquest matí al Palau Legislatiu. “L’objectiu és recuperar un espai que els diputats afeblits no van saber aprofitar”, va afirmar en referència als parlamentaris de l’oposició. “El poble protagonitzarà un fet històric. L’any 2015 van treure les fotos del nostre comandant etern de l’Assemblea, i nosaltres les tornarem a col·locar”, va detallar, en relació amb el fet que els retrats d’Hugo Chávez fossin retirats del Parlament el 2015 quan l’oposició va aconseguir la majoria de la cambra veneçolana.

Per la seva banda, l’oposició ha convocat una marxa nacional a Caracas per donar suport als diputats de l’Assemblea Nacional.