Wikileaks
Internacional 16/08/2012

L'Equador concedeix asil diplomàtic a Julian Assange

Quito defensa que si Assange és extradit als Estats Units o Suècia "no tindrà un judici just". El país sud-americà considera que si el Regne Unit irromp en la seva ambaixada per detenir el fundador de Wikileaks serà un "acte hostil i intolerable"

Agències
2 min
Julian Assange / AFP

QuitoL'Equador ha concedit aquest dijous asil diplomàtic al fundador de Wikileaks, Julian Assange, després d'haver passat vuit setmanes a l'ambaixada del país sud-americà a Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre de Relacions Exteriors de l'Equador, Ricardo Patiño, ho ha anunciat en una roda de premsa en què ha denunciat "amenaces i agressions" per part del Regne Unit, que ha "atacat la sobirania de l'Equador i la llibertat d'un ciutadà per demanar asil polític" en amenaçar d'entrar a l'ambaixada per detenir Assange.

Quito té la "certesa que és factible l'extradició d'Assange a un tercer país fora de la Unió Europea sense garanties de seguretat". Patiño ha dit que, si Assange és extradit als Estats Units o a Suècia, "no tindrà un judici just".

El Regne Unit està pendent d'extradir Assange a Suècia, on se'l vol jutjar per dues denúncies per presumptes abusos sexuals. El govern anglès ha avisat que podria irrompre en l'ambaixada equatoriana per detenir l'ideòleg de la web de filtracions.

Tot i tenir l'asil de l'Equador, seria difícil que Assange pogués abandonar Londres sense ser detingut.

"Sota la llei britànica podem avisar amb una setmana d'antelació abans d'entrar a les instal·lacions, i l'ambaixada deixaria de tenir protecció diplomàtica", ha avisat l'oficina d'Afers Exteriors del Regne Unit. Tot i això, ha afegit que la decisió encara no està presa i que prefereix una solució per la via diplomàtica.

Tres detinguts davant l'ambaixada d'Equador a Londres

La policia ha detingut tres activistes que es manifestaven aquest dijous a favor de Julian Assange davant l'ambaixada equatoriana de Londres. Davant una forta presència policial, una vintena d'activistes esperaven davant l'edifici diplomàtic la decisió de Quito.

Un portaveu de Scotland Yard ha dit que les tres persones han sigut detingudes per "alterar l'ordre públic", però no n'ha donat més detalls.

stats