Internacional 31/10/2017

L'excap de campanya de Trump, imputat per blanqueig de diners

La investigació de l'FBI sobre el Russiagate presenta càrrecs contra ell i el seu soci a Ucraïna

Núria Ferragutcasas
3 min
Trump arribarà a la convenció republicana sense cap rival, després d’haver obtingut prou delegats per a la nominació.

Nova YorkLa investigació sobre el Russiagate, que busca si hi va haver alguna coordinació entre la campanya de Donald Trump i Moscou en les presidencials del 2016, ha entrat en una nova dimensió amb l'anunci dels seus primers imputats. L'exdirector de campanya de Trump Paul Manafort i un soci seu, Rick Gates, es van entregar a l'FBI per respondre d'una dotzena de delictes, entre els quals hi ha els de conspiració contra els Estats Units, blanqueig de diners i evasió d'impostos. D'altra banda, un altre assessor de l'ara president, George Papadopoulos, es va declarar culpable de mentir a la policia federal sobre el seu contacte amb un professor rus, vinculat amb el Kremlin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les acusacions contra Manafort i Gates són per presumptes delictes comesos abans del 2015 i que no tenen relació amb la campanya de Trump. El cas de Papadopoulos, en canvi, és diferent i de moment és la prova més ferma que l'equip electoral de Trump presumptament hauria rebut ajuda del govern rus per intentar influir en el resultat de les eleccions nord-americanes.

Ingerència russa

Trump, a través de Twitter, va reiterar que "no hi ha" cap conspiració amb Rússia i que els càrrecs presentats contra Manafort i Gates fan referència "a anys enrere". L'inquilí de la Casa Blanca va tuitejar el seu missatge abans que es fes pública la declaració de culpabilitat de Papadopoulos. Aquest assessor ha reconegut també que va mirar d'organitzar reunions entre membres de la campanya de Trump i funcionaris russos, i fins i tot entre el magnat i el president rus, Vladímir Putin.

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va intentar minimitzar les imputacions en la seva roda de premsa diària. Els càrrecs contra Manafort "no tenen res a veure amb el president" ni "la seva campanya", va subratllar Sanders. Sobre Papadopoulos, va dir que va ser un assessor –sense paga– que només es va reunir un cop amb Trump. "Qualsevol acció que hagués portat a terme la va fer ell sol", va afegir.

Manafort i Gates van tenir funcions principals a la campanya de Trump però van ser forçats a deixar els càrrecs l'agost del 2016, després de només cinc mesos de feina, quan es va revelar que havien rebut pagaments il·legals del partit pro-rus a Ucraïna. En el document d'acusació contra ells dos, de 31 pàgines, no hi ha cap menció a Trump ni tampoc a una suposada "conspiració" entre el seu equip i Rússia.

Tanmateix, alguns experts legals especulaven ahir als mitjans que els càrrecs podrien servir per intentar pressionar els dos exmembres de la campanya del president perquè cooperin en la investigació, que lidera Robert Mueller, exdirector de l'FBI. Mueller es va encarregar del cas després que Trump fes fora el llavors director de la policia federal, James Comey.

L'acusació, aprovada per un jurat especial, al·lega que els dos homes van establir una sèrie d'empreses 'offshore' per evadir els impostos sobre la seva feina de lobistes per a entitats estrangeres, i per defraudar bancs per aconseguir préstecs.

Correus de Hillary Clinton

Les agències d'informació nord-americanes van concloure a principis d'any que Rússia va interferir en les últimes eleccions presidencials per intentar ajudar Trump. El Kremlin hauria piratejat els correus de l'ex secretària d'Estat dels EUA i candidata demòcrata, Hillary Clinton, i hauria utilitzat les xarxes socials per desacreditar-la a través d'informació falsa en contra. Des de llavors, el que és conegut com a 'trama russa' –o Russiagate– ha creat una ombra de sospita en els primers mesos de la presidència de Trump. El Kremlin, per la seva banda, ha negat sempre qualsevol ingerència electoral.

La confessió de Papadopoulos posa en dubte la versió del president nord-americà, que creu que la investigació sobre la seva campanya és "una caça de bruixes". Aquest assessor en temes de política exterior de Trump es va citar amb un professor que li va prometre "milers de correus electrònics" amb informació comprometedora de Clinton.

Papadopoulos, detingut el juliol passat, va admetre que va mentir sobre el que sabia d'aquest acadèmic, a qui els documents judicials no identifiquen però que tindria llaços amb funcionaris russos. De fet, li hauria presentat diferents persones amb "connexions importants amb el govern rus". Una d'elles, una dona pròxima al president Putin.

L'assessor, que espera condemna, va informar el seu supervisor i diversos membres de l'equip de política exterior de Trump dels seus contactes amb el professor. Aquests contactes recorden la trobada, sota sospita, que van mantenir Manafort, el fill gran de Trump, Donald Jr., i el seu gendre, Jared Kushner, el 9 de juny del 2016 amb una advocada russa, pròxima a Moscou, que els va prometre informació sobre Hillary Clinton.

stats