L'exministre estrella d'Hollande, candidat a la presidència de França

Emmanuel Macron anuncia que concorrerà a les eleccions que es faran a la primavera

Una alenada d’aire fresc ha entrat, des d’avui, en la campanya electoral per ocupar l’Elisi l’any vinent. L’exministre d’Economia, Emmanuel Macron, ha oficialitzat la seva (esperada) candidatura, ‘aprofitant’ un desplaçament en un centre de formació de Bobigny, als afores de París. “Estic preparat”, ha declarat l’exministre, que ha situat la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2017 “sota el signe de l’esperança”.

En un discurs solemne d’uns 20 minuts, Macron s’ha mostrat convençut “que els uns i els altres s’equivoquen. En el fons, –ha dit– són el seu model i les seves receptes el que han fet fracassar el país” i no el país en si mateix. “És aquí on neix el divorci entre el poble i els seus governants”, ha afegit. Seguint la seva línia “ni d’esquerres ni de dretes”, Macron ha declarat que “el que està en joc no és aplegar l’esquerra ni la dreta” sinó “agrupar els francesos”. Una manera o altra de situar-se fora dels partits polítics convencionals, proposant “una revolució democràtica”.

Ni la data ni el lloc han estat triats a l’atzar. En aquest centre de formació situat al departament de Seine Saint-Denis va fer la seva primera visita oficial després de presentar la seva dimissió ministerial l’agost passat. Com l’anunci d’avui, la renúncia al ministeri de l’Economia francès també va ser una dimissió anunciada. De fet, el diari econòmic 'Les Echos' feia pública, ara fa una setmana, la data en què Macron oficialitzaria la seva candidatura. I des d’ahir al vespre, les edicions digitals de la majoria de mitjans francesos ja ho tenien en portada.

Macron també ha estat minuciós en la tria de la data: ha parlat  la vigília de l’últim debat televisiu entre els candidats que es presenten a les primàries del centredreta, quatre dies abans de la primera volta d’aquests comicis. Les enquestes preveuen, almenys fins avui, que d’aquesta votació en sortirà l’elegit per enfrontar-se a Marine Le Pen en la segona volta de les eleccions.

Anunciant-ho avui, doncs, Macron s’assegura que el seu nom surti durant el debat, una manera de legitimar la candidatura d’aquest exbanquer de 38 anys. L’objectiu també és desestabilitzar el favorit dels conservadors, Alain Juppé. La candidatura de Macron podria dissuadir alguns dels electors de Juppé, que no anirien a votar-lo aquest diumenge per fer-ho més tard per Macron, cosa que facilitaria una victòria del segon favorit, Nicolas Sarkozy.

És per això que, l’alcalde de Bordeus, ha reaccionat fins i tot abans que l’exinquilí de Bercy faci pública la candidatura. “Macron és el coautor de la desastrosa política econòmica d’Hollande”, ha etzibat Juppé, que l’ha descrit com un traïdor per al president francès, “a qui ha apunyalat per l’esquena”. “Macron –ha dit Juppé– és, d’entrada, un problema per a Hollande i per a l’esquerra”.

De fet, l’anunci podria acabar amb les esperances del seu exmentor, François Hollande –que de moment no s’ha pronunciat– per representar-se. Però tot i les paraules del favorit de la dreta, no es pot menystenir el fet que fins avui, l’electorat del partit “ni d’esquerres ni de dretes” de Macron, ‘En Marche!’, sigui situat més en el bàndol conservador.

Les últimes enquestes donen a Emmanuel Macron entre el 15 i el 18% de vots a la primera volta, per darrere de Marine Le Pen i el candidat de la dreta, però per davant dels (futurs) candidats de l’esquerra. Ara falta saber si Macron es presentarà a les primàries de l’esquerra que se celebraran al gener, o bé si continuarà  per lliure.