ITÀLIA

La justícia ordena embargar a la Lliga de Salvini 49 milions

La sentència posa entre les cordes la formació xenòfoba, acusada d'un delicte de frau 

La justícia italiana va ordenar ahir l’embargament de 49 milions d’euros del partit ultradretà Lliga, de Matteo Salvini, per un delicte de frau comès entre el 2008 i el 2011, quan la formació estava liderada per Umberto Bossi. A partir d’ara, tots els diners que ingressi la formació, i també els cinc milions que acredita que té als seus comptes en aquest moment, podran ser confiscats per la Guàrdia de Finances. La decisió, però, podrà ser recorreguda davant el Tribunal Suprem.

L’actual líder de la Lliga, el polèmic Matteo Salvini, es va mostrar serè quan es va anunciar la sentència. “És una qüestió del passat, estic tranquil, els advocats prendran les seves decisions: si volen prendre’ns-ho tot, que ho facin, els italians estan amb nosaltres”, va assegurar el també ministre de l’Interior i vicepresident del govern italià. El Tribunal de Gènova va considerar comprovat que el partit va obtenir de manera il·legal uns 49 milions d’euros destinats als reemborsaments electorals que no li corresponien.

Teòricament, sense diners

La sentència posa en greu risc el futur financer de la Lliga. En teoria el partit es queda a partir d’ara sense diners. Però, per evitar la fallida, la formació política ha creat durant l’últim any organitzacions paral·leles per recaptar fons i ha invertit part dels seus diners en fundacions a l’estranger, fet que ha motivat que la justícia obrís una nova investigació per presumpte blanqueig de capitals. Alguns membres del partit estarien a favor de refundar el partit amb un nou nom, però Salvini va rebutjar la proposta. “No penso canviar el nom del partit per la sentència d’un jutge”, va assenyalar. “No seran els jutges els que decidiran pel que avui és el primer partit d’Itàlia”, va assegurar en al·lusió a les últimes enquestes, que mostren un sorpasso de la Lliga al Moviment 5 Estrelles (M5E), el seu soci en el govern de coalició.

El d’ahir és només l’últim capítol d’una llarga història judicial que envolta els comptes del partit. El 2017 el Tribunal de Gènova va condemnar el fundador i històric líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, i l’extresorer, Francesco Belsito, per haver agafat diners procedents de subvencions electorals de la caixa del partit i utilitzar-los per sufragar les seves despeses personals i familiars. A més, va dictaminar que el partit havia de tornar aquesta suma a les arques públiques.

Amb part dels diners defraudats, Bossi i la seva família van pagar les reformes de casa seva, van adquirir cotxes de luxe i fins i tot van comprar una llicenciatura a Albània per al fill petit de l’exlíder de la Lliga després que suspengués tres cops la selectivitat. L’escàndol va significar la caiguda del fundador del partit i l’entrada en escena de Salvini, que va aconseguir les regnes de la formació el 2013, deixant de banda el projecte secessionista per crear una Lliga amb aspiracions nacionals. “Ho sento des del punt de vista humà, però la Lliga ha renovat homes i projectes”, va dir llavors l’actual secretari de la Lliga, marcant distàncies amb el vell partit, del qual ha desaparegut fins i tot la paraula nord.

Per la seva banda, el líder del Moviment 5 Estrelles (M5E), Luigi Di Maio, va assegurar ahir que la sentència contra la Lliga, amb qui governa en coalició, no tindrà conseqüències sobre el futur de la coalició perquè es refereix al període precedent a la gestió de Salvini.