L'oposició ucraïnesa desallotja l'Ajuntament de Kíev després de tenir-lo ocupat dos mesos i mig

Compleixen una condició imposada perquè s'arxivin les causes penals obertes contra els opositors que participaven en l'ocupació

Activistes de l'oposició ucraïnesa han desallotjat aquest diumenge l'Ajuntament de Kíev, després de dos mesos i mig d'ocupació, per complir amb les condicions perquè s'arxivin les causes penals obertes contra més de 230 detinguts durant les protestes que van començar a finals de novembre.

L'oposició també va abandonar ahir a la nit quatre edificis administratius que havien pres al centre i oest del país i es va comprometre a desbloquejar per al trànsit el carrer Grushevski, a Kíev, escenari de violents disturbis a mitjans del passat mes de gener.

Les tres formacions opositores que lideren la protesta popular a Ucraïna compleixen així amb les exigències de la llei d'amnistia, que els permet seguir ocupant tant la plaça de la Independència de Kíev, coneguda com el Maidan com tres edificis públics al centre de la capital ucraïnesa.

El desallotjament i la devolució de l'administració municipal de Kíev a les autoritats ucraïneses ha estat escenificat per l'oposició com un acte oficial, amb mediació de l'ambaixador suís a Ucraïna, Christian Schoenenberger, que ha assumit la responsabilitat en virtut de la presidència del país alpí en la organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa.

Schoenenberger i Ruslan Andréiko, representant de l'oposició, han signat una acta de lliurament de l'edifici sota l'atenta mirada de l' alcalde en funcions de la capital, Vladímir Makéyenko, que no ha volgut estampar la seva signatura al document.

Al voltant de 600 opositors s'han traslladat amb totes les seves pertinences a dos edificis, la Casa d'Ucraïna i el Palau d'Octubre, que segueixen ocupats pel moviment popular conegut com Euromaidán , enfrontat al president Víktor Ianukóvitx després de la seva negativa a signar l'Acord de Associació amb la Unió Europea.

L'oposició pretén mantenir un piquet a les portes de l'Ajuntament, a uns centenars de metres del cor de la protesta a la plaça d'Independència, per impedir que la policia antiavalots, Berkut, ocupi l'edifici. L'oposició també ha desallotjat aquesta matinada les delegacions del govern central a Poltava (al centre del país) i a les regions d'Ivano-Frankovsk, Lvov i Ternopol, totes tres a l'oest d'Ucraïna, bastió de l'oposició.