Alliberen l'últim ostatge francès d'Al-Qaida a Mali

Serge Lazarevic estava segrestat des del 2011 per la branca d'aquesta organització al Magreb

L'últim ostatge francès que quedava segrestat al món, Serge Lazarevic, ha estat alliberat aquest dimarts, ha anunciat avui el president de França, François Hollande. Lazarevic havia estat en captiveri durant més de tres anys al Sahel, segrestat per la branca d'Al-Qaida al Magreb Islàmic (AQMI).

Lazarevic, de 50 anys, ha estat alliberat entre la frontera de Mali i Níger, segons fonts diplomàtiques. Serà traslladat primer a la capital de Níger, Niamey, i d'allà viatjarà a França en les properes hores. L'ostatge alliberat es troba "relativament en bon estat de salut, malgrat les condicions esgotadores del seu llarg captiveri", ha concretat el president Hollande en un comunicat.

Intercanvi d'hostatges

Fonts properes a les negociacions han dit a Efe que l'alliberament ha estat fruit d'un intercanvi amb dos presos islamistes que eren a la presó de Bamako i van ser traslladats els darrers dies a Níger. Les negociacions s'haurien realitzat a tres bandes, amb la participació del govern francès, el malià i agents que parlaven en nom de l'AQMI. Es desconeix si, a més, hi ha hagut una contrapartida econòmica per l'alliberació de l'ostatge.

Lazarevic ha aparegut en diversos vídeos de l'AQMI, els darrers als mesos de juny i novembre, on demanava la intervenció d'Hollande per a posar fi al seu captiveri. "Vostè ha alliberat a tots els francesos. Sóc l'últim. Espero no ser el vuitè francès assassinat al Sahel", reclamava al vídeo. De fet, Lazarevic havia estat segrestat amb un altre francès, Philippe Verdon, que va ser executat al març de 2013 per l'AQMI, com a venjança per la intervenció francesa a Mali contra els militants vinculats a Al-Qaida.