Malala i Satyarthi reben avui el Nobel de la Pau pels drets dels infants

L'adolescent pakistanesa i l'activista indi reclamen el diàleg entre els dos països enfrontats des de fa dècades

L'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai i el president de la Marxa Global contra el Treball Infantil, l'indi Kailash Satyarthi, reben avui el premi Nobel de la Pau que aquest any posa en valor la importància dels drets del menor en el 25 aniversari de la Convenció de l'ONU. El lliurament del guardó es farà a partir del migdia en una cerimònia que se celebra a Oslo.

T ots dos guardonats han aprofitat el guardó per incidir que l'Índia i el Pakistan, enfrontats des de la seva independència de l'Imperi Britànic en 1947, necessiten superar les seves diferències i apostar per una relació estreta.

"Creiem que una relació sòlida entre els països és important, l'Índia i el Pakistan són com qualsevol país. Tenen fronteres, però no vol dir que hagin de odiar-se", ha dit Malala, que als 17 anys és la guanyadora més jove de la història. L'adolescent ha confessat que li hauria agradat que els primers ministres de l'Índia, Narendra Modi, i Pakistan, Nawaf Sharif , haguessin acceptat la seva invitació d'assistir a la cerimònia.

Convertida en fenomen mundial després de ser tirotejada fa dos anys pels talibans per defensar l'educació femenina a l'Afganistan, Malala h a defensat les seves creences musulmanes i ha destacat que l'islam és "una religió de pau i de fraternitat", i ha  convidat a aquells a " estudiar "per poder comprendre'l".

" Encara que pugui semblar que el premi comporta pressió, el Nobel de la Pau és un estímul, em sento més fort ara, sento que no estic sola", ha dit Malala, en la tradicional roda de premsa a l'Institut Nobel d'Oslo en vigílies del lliurament.

Per la seva banda, Satyarthi, de 60 anys, porta dècades treballant a l'Índia per treure els nens del món laboral i oferir-los una oportunitat. Amb la seva organització recorre les fàbriques i tallers per alliberar literalment els menors que hi treballen.

"Hi ha un cercle viciós entre pobresa, treball infantil i educació (...) Hi ha 57 milions de nens que no van a l'escola i més de 120 milions són obligats a deixar abans de cinquè grau. Hem de trencar aquest cercle", ha reclamat el nou Nobel en la mateixa roda de premsa a Oslo.