Publicitat
Publicitat

Manifestacions i aturades al transport públic en la jornada de vaga general a Itàlia

Els dos principals sindicats convoquen l'aturada per protestar contra la proposta de reforma laboral de Renzi

Itàlia viu aquest divendres una jornada de vaga general, amb manifestacions en diverses ciutats i aturades en els mitjans de transport. La vaga ha esta convocada pels dos principals sindicats del país.

Les tres línies del metro de Roma romanen tancades, el transport públic de la capital funciona irregularment i el mateix passa en altres grans ciutats, on els mitjans de transport o no operen o ho fan de manera restringida.

A Torí (nord), la líder del sindicat CGIL, el més gran del país, Susanna Camusso, ha participat en una manifestació, on ha apel·lat al govern de Matteo Renzi perquè prengui mesures a favor de l'ocupació en una situació que ha qualificat d'"emergència".

"L'emergència que té aquest és la feina. Cal fer polítiques perquè hi hagi treball, però no pot ser un treball qualsevol, sense drets ni professionalitat", va dir Camusso.

A Roma la manifestació sindical ha arrencat a la plaça de l'Esquilino per anar fins al centre de la capital, la plaça Santi Apostoli.

El president de la República, Giorgio Napolitano, ha declarat des de Torí que la vaga general "és un senyal d'una destacada tensió entre els sindicats i el govern".

La d'aquest divendres és la primera vaga general convocada contra el govern de Renzi pels principals sindicats del país i amb mobilitzacions a la majoria de ciutats italianes en protesta contra les polítiques del seu govern.

Estan cridats a secundar aquesta vaga tots els treballadors del sector públic i privat, per protestar contra les mesures que pretén posar en marxa el Partit Democràtic (PD, al govern), principalment en matèria econòmica.

Al centre de les reivindicacions hi ha la reforma laboral que, segons Renzi, fomentarà la contractació, però que ha aixecat la veu d'alerta entre els treballadors i en el si del seu propi partit.

Les crítiques es dirigeixen sobretot a la modificació que preveu aquest projecte per a l'article 18 de l'Estatut dels Treballadors que protegeix els professionals d'empreses amb més de 15 empleats contra els acomiadaments improcedents.

Segons el sindicat italià majoritari i el principal impulsor d'aquesta aturada, "la Llei d'Ocupació (coneguda a Itàlia com 'Jobs Act') i la Llei d'Estabilitat no contenen mesures per revitalitzar el treball i l'economia".

L'aturada general ha començat a primera hora i durarà unes 8 hores, tot i que cadascuna de les ciutats que s'han sumat a aquesta convocatòria han establert el seu propi horari.

A Roma el sector dels transports públics s'han adherit a la vaga al voltant de les 9 del matí fins a les 4 de la tarda, mentre que a Milà l'aturada preveu acabar a les 7 de la tarda.

Més continguts de