Publicitat
Publicitat

Àsia

Màxima tensió entre el govern i l'exèrcit al Pakistan

El president Zardari ha fet un viatge llampec a Dubai que ha aixecat especulacions sobre el seu estat de salut. Els militars s'enfronten al poder civil arran d'una presumpta petició d'ajuda als Estats Units en cas de cop d'estat

El president del Pakistan, Asif Ali Zardari, ha tornat aquest divendres al país d'un viatge llampec a Dubai, enmig d'un clima de forta tensió entre el seu govern i l'exèrcit. Zardari ha aterrat a Islamabad a primera hora del matí, segons fonts oficials. El govern assegura que el president ha abandonat el país per "assistir a un casament".

La visita ha aixecat expectació perquè al desembre el president va patir un aparent infart i va haver de ser hospitalitzat precisament a Dubai.
Durant les dues setmanes en què va romandre fora del país, la premsa va especular que l'exèrcit estava preparant un cop militar i que el president no tornaria.

Les forces armades, que han ocupat el poder durant més de la meitat de la història del Pakistan, han negat categòricament que estiguin planejant un cop. Però el poder civil i militar s'estan veient les cares des de desembre en un cas que els enfronta i investiga el Tribunal Suprem, conegut com Memogate. L'escàndol té l'origen en un suposat document secret que el govern va fer arribar als EUA a través de l'ambaixador a Washington, Hussein Haqqani, un fidel aliat de Zardari que va ser destituït per la pressió de l'exèrcit. La nota, remesa després de l'operació dels EUA que va matar Ossama bin Laden al maig, demanava suposadament a Washington que intercedís en el cas que l'exèrcit planegés desbancar el govern.

Els recels mutus entre el poder militar i el civil han portat els partits opositors a demanar un avançament de les eleccions generals. La legislatura expira a principis del 2013, però fonts diplomàtiques creuen que els comicis podrien anticipar-se i tenir lloc abans que conclogui aquest any.

Etiquetes

Més continguts de